Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

A BOLDOGSÁG TÖRVÉNYE

Ki ne gondolkodott volna már el azon, hogy mit is jelent BOLDOGNAK lenni?

  • Talán a pénz az, ami boldoggá tesz bennünket?
  • Vagy a szeretet?
  • A barátaink, vagy a családtagjaink?
  • A jó egészségi állapotunk,
  • Vagy talán az, ahogyan a napjainkat eltöltjük?

Lehet hogy így van...

A boldogság titkait kutatók véleménye megegyezik abban, hogy a boldogság elérése aránylag egyszerű dolog, csupán a következő három dolognak kell az életünkben, egy időben jelen lennie:

  • Öröm
  • Áramlat
  • Értelem

Mit is jelent ez? Nézzük meg őket sorban.

Öröm

Mindannyian szeretnénk jól érezni magunkat. Kedveljük az élvezetes dolgokat. (Legalább is bizonyára a legtöbbünknek ez a véleménye.) Ez az egyik legfontosabb motiváló tényező az emberek számára. Meglehetősen személyes dologról van szó. Valakinek a kedvenc időtöltése (például rock koncertekre járás) másnak egészen kiábrándító elfoglaltságot jelenthet. Az itt a lényeg: hogy az optimális boldogságunk elérése érdekében időre van szükségünk, hogy naponta olyan dolgokat csinálhassunk, amit élvezni tudunk.

Itt van egy gyakorlat, amit, ha kedve van hozzá meg is csinálhat:
Reggelenként, amikor felébred, döntse el, hogy mi olyat fog aznap csinálni, ami örömöt fog az Ön számára jelenteni. Lehet ez egy kellemes szaunázás, kedvenc írója egyik, már régóta félretett könyvének az elolvasása, legkedveltebb zenefelvételei meghallgatása, bármi ezekhez hasonló...

A nap végén aztán, mielőtt elaludna, gondolja át az aznap Önnel történt kellemes élményeket, és tegye fel önmagának a kérdést, hogy miért élvezte őket.

Áramlat

A kiteljesedett boldog élet következő alkotóelemét az olyan tevékenységben való elmélyülés képezi, ami az elménk fejlesztésére ösztönöz bennünket. A kutatások azt bizonyítják, hogy ha egy olyan összetett tevékenységre vállalkozunk, aminek a végzéséhez a már meglévő, vagy kifejlesztés alatt álló képességünkre van szükség, egy úgynevezett "áramlatszerű" eufórikus állapotba kerülhetünk. Ezalatt a fokozott koncentrációt igénylő állapot alatt nem szerzünk tudomást a körülöttünk zajló eseményekről, és az időérzékünket is teljesen elveszítjük.

Ugye Ön is átélt már az életében ehhez hasonló pillanatokat?

Az "áramlat" állapotának megtapasztalására néhány példa:
Tenisz meccset játszani egy velünk azonos képességű, vagy nálunk egy picivel jobb képességű játékossal; élvezetes beszélgetést folytatni egy asztal mellett egyik legjobb barátunkkal; üzleti bemutatót tartani az egyik érdeklődőnknek.

Az "áramlat" állapotába kerülés titka abban rejlik, hogy rendelkeznie kell az adott tevékenység végzéséhez szükséges valamennyi képességgel. Ellenkező esetben csak unatkozni fog és csalódott lesz.

Egy figyelmeztetés: Miközben szert teszünk a kiválasztott tevékenységünk folytatásához nélkülözhetetlen jártasságokra, az "áramlat" érzésének megtapasztalása érdekében egy kicsit meg kell szenvednünk. Például, ha az értékesítés területén dolgozik valaki, időt kell szakítania arra, hogy tanulmányozza és elsajátítsa a vásárlójelölt felkutatásának és a termék bemutatásának a módszereit.

Itt van egy gyakorlat, amit lehet, hogy érdemes megcsinálnia:
Reggelenként felkelés után, gondolkozzon el azon, hogy milyen tevékenységet folytatva fog majd aznap az "áramlat" élményében részesülni. Ha tud valamilyen hangszeren játszani, akkor eltervezheti, hogy össze fog jönni a barátaival, és közösen zenélni fognak egyet; szervezhet egy tapasztalatcserét az értékesítésben Önnel együtt dolgozó partner munkatársai részvételével; vagy az Interneten tájékozódhat az Ön által kiválasztott termék legkedvezőbb vásárlási feltételeiről. Üzleti bemutatókon vehet részt, vagy éppen Ön tarthat ilyeneket másoknak.

A nap végén aztán lefekvés előtt, gondolja át, hogy amikor az "áramlat" élményét sikerült átélnie, mi volt az, ami ebben az állapotban a boldogság érzését jelentette az Ön számára.

Értelem

Az önmagunk minél boldogabbá tételének a folyamatát azzal tehetjük teljessé, ha valami olyanra vállalkozunk, ami a képességeinket próbára teszi. Több értelme kell, hogy legyen az életünknek. Nem olyasmire gondolok, hogy az érdeklődőinknek olyan termékeket kínálunk, amelyek a javukat szolgálják, hanem ami azt jelenti, hogy önmagunkból adunk másoknak valamit. Például olyant, amivel a Földünket egy kellemesebb hellyé változtathatjuk. Valamit, ami nálunk sokkal több.

Itt van egy gyakorlat, amit elvégezhet:
Ezután, minden reggel, felébredéskor hozzon egy döntést, hogy ezen túl több értelmet fog adni az életének. Ezt megteheti azzal, hogy elvégez valamilyen önkéntes tevékenységet a településén élők javára; vevőgondozást folytat egy ügyféllel, aki vásárolt a cége által forgalmazott termékekből; értékes időt tölt el a gyermekeivel vagy adományoz a szegényeknek.

A nap végén aztán lefekvés előtt, alaposan gondolja át, hogy milyen értelmes cselekedetei voltak a nap folyamán, és miért voltak azok értelmesek?

Külön ajánlás: Ha Ön is hozzám hasonlóan gondolkodik, és szeretné megsokszorozni a boldogság stratégiáját, akkor Ön is olyan szakmára vágyik, amely mindhárom tényezőt magában foglalja. A vállalkozásában olyan módokat és lehetőségeket kutasson fel, amelyek biztosítják az Ön számára az élvezetet, az áramlatot és az értelmet. Adott esetben egy network marketinges cég munkatársai nagy segítséggel szolgálhatnak ebben.

Források:
TIME Magazine - 2005 január 17.-i szám (alcím: "The Science of Happyness")
Csíkszentmihályi Mihály könyve: The Flow (Az áramlat)

Szerző: Kajárik Béla


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!