Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

A VADON HÍVÓ SZAVA

Ugye mennyire ismerős ez a kifejezés? Nekem leginkább a megszelídített állatok - például a karámjukból kitörni vágyó befogott vadlovak - jutnak az eszembe. Őrájuk jellemző igazán a belső ösztön által szított vágy, a szabadba kívánkozás. Oda, ahol a nyergüktől és zablájuktól megszabadulva kedvükre ficánkolhatnak, és ebben senki sem korlátozhatja őket.

Az emberekben is többnyire megvan ez az ösztön arra, hogy saját sorsuk irányítását a kezükbe vegyék és kedvük szerint szabadon éljenek.

Érdekes viszont, hogy a megszelídített - betört - lovakhoz hasonló jelenség megfigyelhető az emberek többségénél is. Ők azok, akik beletörődnek abba, hogy lemondjanak a teljes szabadságukról, vállalják a kompromisszumot és belenyugszanak a korlátozott lehetőségeikbe.

Sokan mire elérik a felnőtt kort, egy olyan életvitelt alakítanak ki maguknak, amely megkívánja tőlük, hogy feláldozzák a szabadságukat, lemondjanak a lehetőségeikről és a sorsuk irányításáról.

Mindezért cserébe pedig, megelégszenek csupán egy állás, vagy valaki másnak történő munkavégzés révén nyert hamis és feltételezett biztonságérzettel.

A megélhetési szükségleteik - a lakbér, a közlekedési költségek kifizetése, az élelmiszerek beszerzése és a gyermekeik taníttatása - arra kényszerítik őket, hogy az idejüket folyamatosan pénzre váltsák. A megszelídített állatokhoz hasonlóan megfeledkeznek a "vadon hívó szaváról", és a képzelt, hamis biztonságért cserébe, feladják a szabadságukat és a függetlenségüket. Belenyugszanak abba, hogy más adjon nekik munkalehetőséget és határozza meg az értéküket.

Önre mennyire jellemzőek a fenti megállapítások? Feltette-e már Önmagának az alábbi kérdések közül bármelyiket is:

Örömöm lelem-e abban, amit most - jövedelemszerzés céljából - csinálok?

Jelenleg olyan útvonalon haladok-e, amely biztosan a kitűzött célomhoz fog elvezetni?

Miközben a megélhetésemen fáradozok, eszembe jut-e még néha az, hogy nem ártana, ha közben valóban élvezhetném is az életet?

Hajlandó-e arra, hogy javítson a jelenlegi életkörülményein?


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!