Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

ALKALMAZOTT VAGY VÁLLALKOZÓ LEGYEK?

Az alkalmazotti lét korlátokkal teli világ, több okból is. Amíg másnak dolgozunk, addig más dönti el a fizetésünket, a munkakörülményeinket, a munkaidőnket, és a munkánk tartalmát is.

Alkalmazottként az időnket adjuk pénzért cserébe. Ez a fajta jövedelemszerzési mód a legkevésbé hatékony, mivel egy nap csak 24 órából áll, tehát behatároltak a kereseti lehetőségeink. Nem lehet a végtelenségig plusz munkát se vállalni, mert annak előbb-utóbb az egészségünk és a családi életünk látja kárát.

Ráadásul ez a legnagyobb mértékben megadóztatott jövedelem is, így nem valószínű, hogy képesek volnánk a vágyaink megvalósításához szükséges anyagi hátteret előteremteni a fizetésünkből.

Sok munkahelyen feszültséggel teli a fönökökkel és a munkatársakkal a viszony, a furkálódások, a kiszolgáltatottság mind komoly stressz forrása.

Tisztelet a kivételnek, de a legtöbbünk véleményére a munkahelyén nem kiváncsiak, holott lehet, hogy jó ötleteink lennének, amit a cég sikerrel alkalmazhatna. Vagy meghallgatnak, és meg is valósítják az ötletet, de nincs igazán elismerés érte. Szakmai fejlődésre még talán adódhat lehetőség, de a személyes fejlődésünkre már nem igazán.

Egy idő után ez oda vezet(het), hogy fásultan, gép módjára végezzük a munkahelyi feladatainkat, mert nem látjuk értelmét és nem leljük örömünket a munkánkban. Öt percenként nézzük az órát és várjuk a munkaidő végét, hogy végre kiszabadulhassunk. Márpedig ha nincs sikerélményünk, akkor nincs hajtóerőnk, és sérül az önbecsülésünk is.

Otthon sem tudunk igazán kikapcsolni, mert eleve kedvtelenül érünk haza, ráadásul vár a házimunka és már este arra gondolunk, hogy ez az egész holnap reggel kezdődik előlről.

Mint a mesebeli elefánt, akit kiskorában a cölöpökhöz láncoltak. Játszi könnyedséggel megszabadulhatnánk a béklyóinktól, de már elfelejtettük az erőnket és az eszünket használni.

Sajnos belénk nevelődött, hogy sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy megéljünk, és ha jobban szeretnénk élni, akkor még többet kell dolgozni. De ez nem így van.

Nem akkor kell kutat ásni, amikor megszomjazunk!

Ne értsen félre! Nem a vállalkozás mellett és az alkalmazotti lét ellen beszélek! Senkit sem akarok vállalkozóvá "nevelni" akarata, belső motívációja ellenére! Etikátlan, felelőtlen és haszontalan tevékenység volna részemről.

Nem állok be azok táborába sem, akik honlapjaikkal és hirdetéseikkel
azonnali milliókat ígérnek, befektetés és munka nélkül.

Ha valaki még alkalmazottként dolgozik, akkor annak megvan az oka. Alkalmazottként például sokat tanulhatunk, kevés kockázattal. Egy vállalkozóval igen sok minden megtörténhet az indulás időszakában: idegeskedés, pénztelenség, kifizetetlen számlák, teljes bizonytalanság, és ez akár több hónapig, 1 évig is így lehet, ha nincs jó stratégiánk és nem jól gazdálkodunk az anyagi és szellemi erőforrásainkkal.

"Nagyon jó úszónak kell lennie ahhoz valakinek, hogy minden hidat felégessen maga mögött!"

Az iskoláinkban sok mindent tanultunk, az irodalomtól a fizikáig, nyelvtantól a biológiáig. Ezek a tantárgyak legtöbbször elméleti tudást adtak, de hiányzott belőlük a gyakorlatiasság. Senki nem tanított minket például a pénzügyeink kezelésére, pedig a pénzügyi műveltség sokat ronthat vagy segíthet életünkön.

Az "élet iskolájában" az osztályokat különböző időtartam alatt végezzük el. Mindenki a maga tempójában halad, és ezt nem lehet erőltetni. Addig lesz valaki alkalmazott, amíg nincs elég önismerete, hite, bátorsága, és nem fedezi fel, hogy mire is képes igazán. Más-más szemléletmóddal nőttünk fel, mások a tapasztalataink, a személyiségünk is, ez alapvetően meghatározó.

A "bizonytalan biztonságot" adó fix fizetésű munkahelyen az van, amit adnak, és többről igazából csak álmodhatunk. Mindazonáltal a nem megfelelően megalapozott vállalkozások hamar "elvérezhetnek"! Kellő ismeret, elszántság, kitartás és persze tőke nélkül inkább maradjon a "bizonytalan biztonságot" adó munkahelyén.

Gyűjtsön elegendő tőkét és tudást. Elsősorban vállalkozási ismeretekre gondolok: pénzügyi ismeretek, marketing, értékesítési alapelvek.

Fontos a támogatói környezet is. A család, a barátok és a hozzánk hasonló gondolkodású emberek. Sok idő, sok pénz, amíg komolyan elindul egy saját online vállalkozás, kevesebb idő jut a családra, a háztartásra, a barátokra, és ezt előre tisztázni kell az érdekeltekkel.

Soha ne vállalkozzon kényszerből, mert az biztos anyagi és erkölcsi bukáshoz vezet. Mielőtt vállalkozásba kezdene, nem árt egy kis önismeret, önvizsgálat sem!

Nem mindenki alkalmas vállalkozónak. Sokan szeretnének kitörni az alkalmazotti lét mindennapi mókuskerekéből, de egyszerűen képtelenek vállalkozói gondolkodásra átváltani. Két különböző szemlélet és hozzáállás az alkalmazotti és a vállalkozói lét.

Egy vállalkozónak elsősorban a szabadsága a fontos, egy alkalmazotti szemléletű embernek a "biztonsága". A vállalkozó szemléletű ember inkább elviseli, és megtanulja kezelni a bizonytalansági tényezőket (pl. hogy nem egyenletesen jön minden hónap fix napján a fizettség), minthogy a szabadságát, a függetlenségét feláldozza.

A vállalkozóknak maximálisan fel kell vállalniuk a felelősséget, az alkalmazottak átháríthatják másokra: kollégákra, főnökökre... Ettől a felelősségvállalástól, hogy nem lesz kit okolni, elképzelhető, hogy sokan megijednek, illetve nem tudatosul bennük, hogy ezért sem mernek belevágni a vállalkozásba. Mert vállalkozni voltaképpen azt is jelenti, hogy maximálisan felvállaljuk, hogy mi vagyunk a saját sorsunk kovácsai.

Van, akiben megvan ez a szemlélet alkalmazottként is, csak még nem tudja... Másnak pedig meg kell küzdenie magával - vagy soha nem lesz IGAZÁN vállalkozó, hanem kényszervállalkozásként éli meg a helyzetet, és folyton valami stabilitásra, rendszeresen érkező anyagi fixre sóvárog. Vagy képtelen kilépni például az alkalmazottiságból, ha másodállásban kezdi a vállalkozását.

Sokan félnek a változástól, a kudarctól, a visszautasítástól, a kockázattól, vagy egyszerűen még nem értek meg a független munkavégzésre, vagy nem találták meg azt a tevékenységet, amelyért érdemes volna váltani.

A vállalkozói lét közel sem biztos és kiszámítható, de azoknak, akik a megfelelő ötletet a megfelelő módon valósítják meg, sokkal magasabb jövedelmet jelenthet. Sőt, ha valaki eljut oda, hogy élvezi, amit csinál, akkor számára azok a fogalmak, hogy munka és munkaidő, egyszerűen megszűnnek létezni!

A világ tele van gondokkal -  egészségügyi problémák, szegénység, időhiány, stresszes életmód, környezetszennyezés, energiakrízis... Aki képes az emberek nehézségeire hathatós választ adni, és nem csak mindig a pénzért dolgozni, annak nyert ügye lehet.

Csak úgy lehetünk hitelesek önmagunk és mások szemében is, ha hiszünk abban, amibe belefogtunk és élvezettel tesszük. Valahányszor képesek vagyunk a jó dolgokra összpontosítani ahelyett, hogy a problémáinkon és a kockázaton rágódunk, akkor pozitív hozzáállásunk másokra is átragad. S ne feledjük: egy üzlet attól jó, ha minden résztvevője nyer vele. Amennyiben hosszú távon szeretnénk sikereket elérni, mindig tartsuk szem előtt mások érdekeit is!


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!