Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

FLOW - ÁRAMLAT

A napi rutin mellett gyakran talán megfeledkezünk arról, hogy milyen fontosak azok az örömteli tevékenységek, melyek semmi mással nem hasonlíthatóak össze, hiszen ez által érezzük igazán, hogy élünk.

Csíkszentmihályi Mihály, a világszerte ismert, Amerikában élő boldogságkutató évtizedek óta vizsgálja ezt a szükségszerű élményt, mely a flow, vagyis az áramlat fogalmával írható le.

Szerinte a flow állapotában az ember teljesen elmélyül egy tevékenységben. Rendkívül magas a koncentráció és a kontroll érzése, a hétköznapi gondok, problémák háttérbe szorulnak és megváltozik az időérzékelésünk is. A kutatásai során kiderítette, hogy a sportolás vagy egy művészeti alkotás elkészítése éppen úgy kiválthat flow-élményt, mint a gyerekekkel való foglalkozás, vagy egy futószalag melletti munkavégzés.

A kutatási eredményei alapján azt mondja, hogy ennek az áramlásszerű élménynek a bekövetkezése nem a tevékenység tartalmától, hanem annak a minőségétől függ. Ennek legfontosabb feltételei, hogy legyen előttünk konkrét cél, hogy a visszajelzés azonnal bekövetkezzen, és hogy a kihívás megfelelő mértékű legyen. Vagyis ne legyen túl magas, de ne legyen túl alacsony sem, mert az előbbi szorongást, az utóbbi pedig unalmat eredményezhet.

"Ne keverj munkát mulatsággal, a kettő nem megy együtt." Csíkszentmihályi Mihály szerint apjának ez a mondata vezette a flow jelenség kutatásához, mert nem akarta elfogadni, hogy a munkát, tanulást nem lehet élvezettel végezni.

Vannak személyiségek, akik képtelenek a tökéletes élmény megtapasztalására, ők az úgynevezett autotelikus személyiségek. Ezek az emberek vérmérsékletüknél fogva kevésbé képesek összpontosítani pszichikai energiájukat, nem alkalmasak valódi tanulásra és valódi öröm átélésére sem. Aki számára túlzottan fontos, milyennek látják őt a többiek, leköti minden pszichikai energiáját és elszigeteli magát a teljesség megélésétől.

A család is hozzájárul ahhoz, ki lesz képes átélni a flow élményét. Ha a gyermek tisztában van azzal, mit várnak el tőle szülei; a szülőket is érdekli, éppen mivel foglalatoskodik a gyermek és ismerik az érzéseit, ha a családban az az alapvető szemlélet uralkodik, hogy a legkisebb családtagnak is joga van több lehetőség közül választani, adott a lehetőség a flow gyakori megélésére.

Bár egy felnőtt számára úgy tűnhet, a boldogság keresése néha megoldhatatlanul nehéz feladat, valójában épp az egyszerű dolgok vezetnek el a kiteljesedéshez. Érdemes ebben a kérdésben példát venni a gyermekekről, akik naponta többször is megélik a flow-t, mivel a legapróbb dolgok miatt és képesek felhőtlen örömöt érezni.

Az empirikus kutatások azt támasztják alá, hogy akik képesek meglátni a pillanat szépségeit, azok kisebb valószínűséggel élnek át depressziót, stresszt, bűntudatot és szégyent. Azt is állítják a kutatók, hogy a pillanat élvezetének képessége megtanulható. Egyrészt kitartó erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy figyelmünket az itt és mostban tartsuk. Másodszor eltökéltség kell ahhoz, hogy élvezni tudjunk olyan dolgokat, amelyeket eleve adottnak vettünk eddig. Például a ropogós zsemlét reggel, vagy a kávé finom illatát.

A flow-élmények vitaminbombaként hatnak a szervezetre és befolyásolják a szubjektív jóllétünket is. A tevékenység közben közvetlen nem tapasztalunk boldogságot, ahhoz túlkoncentráltak vagyunk, de utólag beáll az önmegerősítés, a kiteljesedés és a mély boldogság érzése. Akinek gyakran van flow-élménye, annak életminősége jobb - legalábbis azokhoz képest, akik önmaguk számára kevesebb kihívást jelentő tevékenységet tűznek ki célul.


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!