Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

FŐTT BÉKA SZINDRÓMA

A "főtt béka szindróma" egy egészen különös biológiai jelenség leírására szolgál: ha egy békát egy tál meleg vízbe helyeznek, azonnal kiugrik abból. Elviselhetetlenül kellemetlennek találja a meleget, és reflexszerűen változtatni akar helyzetén. Ha azonban ugyanazt a békát egy tál hideg vízbe rakják, majd a vizet lassan, fokozatosan melegítik, akkor a béka szinte megfőzhető. Az ok: egyszerűen nem érzékeli a víz hőmérsékletének fokozatos változását.

Érdemes végiggondolni mindezt az emberek viszonylatában. Az eredetileg kellemesen hűvös, majd lassan egyre melegebbé, végül forróvá váló vízben mozdulatlanul heverő béka helyzetét szinte valamennyien átélhetjük. Az élet nagyon forróvá tud válni anélkül, hogy észrevennénk. A helyzet fokozatosan lesz egyre rosszabb, fokozatosan vész el belőlünk a váltáshoz szükséges energia.

Tudatunk átsiklik környezetünk apró, és kezdetben alig érzékelhető figyelmeztető jelzései felett. Nem érzékeljük egy barátság meglazulását, egy szerelmi kapcsolat elhidegülését. Elkerüli figyelmünket házasságunk a mindennapok unalmába való beleszürkülése, átsiklunk gyermekeinkkel, vagy szüleinkkel való találkozások ritkulásán, hozzászokunk munkánk növekvő monotonitásához, és nem érezzünk gondnak üzleti partnerünkkel való konfliktusaink növekedését.

Az élet dolgai felhalmozódnak. Egyik dolog a másikhoz adódik, mint a vízcseppek, melyek elmossák a sziklát. A végén pedig már nem tudjuk cselekvésre ösztönözni magunkat és elszaladni. Már nem érezzük azt, hogy lenne más választásunk.

Mik azok a jelek, amelyek azt mutatják, hogy kezdünk főtt békák lenni? Pl.:

- Egyre nehezebben alszunk el és kelünk fel,
- Egyre többet tévézünk és közben a csodáról álmodozunk,
- Meglazulnak a családi és baráti kapcsolatok,
- Bezárkózunk magunkba, nem beszélünk a problémáinkról senkivel,
- Nem érdekel az sem, hogy másokkal mi van,
- A dohányzás és az alkohol egyre nagyobb szerepet tölt be az életünkben,
- Másokat hibáztatunk a kialakult helyzetért,
- Legtöbbször tudjuk, hogy mit kellene tennünk, még sem cselekszünk,
- Egészségügyi gondok jelentkeznek: hátfájás, fejfájás, fásultság, levertség...

Ha Önmagára ismert, akkor ideje beismerni, mert amíg tagadásban van, addig nincs kiút. A főtt béka elv figyelmeztet, hogy figyeljünk rá, milyen irányba haladnak a dolgaink.

Minden nap kérdezze meg magától: "Merre tartok? Jobban élek, boldogabb, egészségesebb vagyok, mint tavaly?" Ha nem, akkor változtatnia kell eddigi életén.

Képzelje el az életét tíz év múlva. Milyen lenne, ha nem változtatna semmin?

Lehet ijesztően hangzik, de aki nem halad, az visszafejlődik. Vagy fejlődik, vagy leépül. Ez van.

Ha hajlandó őszintén átgondolni az életét és megtenni, amit meg kell tenni, akkor az út már csak felfelé vezet!


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!