Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

LIFE COACHING

Mindenki szeretne egészséges, kiegyensúlyozott, teljes életet élni, amelyben a munka, a társas kapcsolatok és az önmegvalósítás kihívást és örömet jelentenek.

Sokszor azonban kátyúba jutunk az élet több területén, bizonytalanok és tehetetlenek vagyunk, legalábbis úgy hisszük. Lépni kellene, de illúziók, kétségek, régi beidegződések akadályoznak.

Nem könnyű pozitív irányba változtatni az életünket, de még nehezebb elérni, hogy ez a pozitív változás állandósuljon.

Talán számtalanszor próbálkozott is már, de kísérletei mindig kudarcba fulladtak, vagy visszafordult a megkezdett úton, mert nem volt elég önbizalma, és nem volt senki, aki támogatta volna.

Milyen jó lett volna, ha valaki Ön mellett áll akkor, amikor kétségek gyötrik, és biztatja, amikor elfogyott az önbizalma.

A jó hír, hogy létezik egy nálunk még alig ismert szakma, ami segít ezekben a helyzetekben: a life coaching.

A coaching angol eredetű szó, magyarul edzést, tréninget jelent. A coach, azaz a tanácsadó hasonló szerepet tölt be, mint az edző, aki hozzásegíti a versenyzőt saját céljainak a megvalósításához. A Life Coaching személyes tanácsadás, nevezhetjük életvezetési tanácsadásnak is.

Tanácsra minden embereknek szüksége lehet. Az egészséges embernek azért, hogy kihozhassa magából a legtöbbet és boldogabb, sikeresebb legyen. A betegeknek pedig azért, mert sokszor annyira belemerül a problémája boncolgatásába, hogy nem látja a lehetséges kiutat. Ilyenkor szükség van egy objektív, kívülálló személyre, aki segít tisztán látni és kézbevenni a sorsunkat.

Az életvezetési tanácsadás nem a múltat boncolgatja, a célra koncentrál - a jövő érdekében.

A coach nem oldja meg a hozzá forduló ember problémáját, "csupán" átadja tudását és segít a belső erőforrások aktiválásában. Kérdez, meghallgat, ráirányítja a figyelmet bizonyos életszerű és emberközpontú lehetőségekre, megoldástípusokra. Nem ad kész megoldásokat, de együtt gondolkodik kliensével, támogatja az ügyfelét abban, hogy az megtalálja a célját, majd különféle eszközök, módszerek felhasználásával kíséri őt tervei megvalósításában. Nem erőszakolja rá sem a véleményét sem a szerinte lehetséges megoldást az ügyfelére. A lifecoach olyan, mint a egy bölcs barát, akivel jókat lehet beszélgetni.

A life coaching nem krízishelyzeteket old meg, az a pszichoterápia feladata. Inkább egy inspiráló együttműködés, mely átlendít bizonyos akadályokon, amelyeket talán coach nélkül is meg lehetne oldani, csak lassabban és nehezebben.

A megoldáshoz szükséges erőforrások mindenkiben ott szunnyadnak, csak a problémára koncentrálás által sokszor nem tudjuk előcsalogatni magunkból a lehetőségeket.

A beszélgetések során komoly és közös önismereti munka kezdődik, ami egy más életszemlélethez vezet, ez által maga az ügyfél találja meg a válaszokat, és képes lesz kellő elszántsággal dolgozni céljai elérésén. Ez a life coaching módszer hatákonyságának záloga.

A coach a partnerünk, aki családunkkal és barátainkkal ellentétben nem ítélkezik, viszont nem hagyja, hogy elvesszünk kétségeink között.

A life coach - remélhetőleg - maga is olyan ember, aki már végigküzdötte a saját önismereti útját, így képes hiteles személyként támogatást nyújtani. A jó coach úgy segít, hogy megtanítja ügyfelét arra, hogyan segítsen magának. Az egész folyamat lényege ugyanis az, hogy önismeretünk fejlődése által céljainkat hatékonyan megvalósítsuk.

A coachoz forduló emberek sokszor csupán megerősítésre várnak. Már egy beszélgetés is sikerélményeket eredményez, és azt a rendkívül jó érzést adja az ügyfél számára, hogy Ő is képes saját problémáit magas színvonalon megoldani, jól dönteni, cselekedni, mindezért felelősséget vállalni.

A másik ok, hogy coach segítségét igénylik az az, hogy új információkra van szükségük. Sokszor egy külső tanácsadó objektívebben látja a probléma gyökerét és jobban meg tudja ítélni, hogy mit és miként kellene változtatni a cél érdekében.

Fontos, hogy a coach empatikus személyiség legyen, mert bele kell magát élnie, éreznie a "páciense" helyzetébe.

Természetesen fontos alapfeltétel az, hogy a megbízó megbízzon a coachban, hiszen meg kell nyílnia, őszintén fel kell tárulkoznia és szerepmentesen, játszmák nélkül kell a coach-al megbeszéléseket folytatnia, csak így lesz eredményes a szolgáltatás.

Nyugaton egyre divatosabbá válik a coaching telefonon és interneten való "intézése". Itt is megkönnyíti a munkát a személyes találkozás, de elegendő két-három alkalom a sikeres továbblépéshez. A telefonos és internetes coaching előnyei:

  • nem számítanak a földrajzi távolságok,
  • kevésbé időhöz kötött: "munkaidőn kívüli" napszakban is tartható konzultáció,
  • olyan személyek is igénybe vehetik a szolgáltatást, akik sokat utaznak,
  • nem számít az öltözködés,
  • olcsóbb, mint a személyes találkozó.

Időre van szükség. Az életmódunkon és az életszemléletünkön nem könnyű változtatni, nem megy máról-holnapra. Ám aki elhatározza magát, az mindig egy lépéssel közelebb juthat a céljához a coach segítségével.

Mikor kérjünk segítséget?

Azt gondolom, hogy amikor valaki eljut odáig, hogy ez a kérdés felmerül benne, akkor megérett arra, hogy felvegye a kapcsolatot egy életvezetési tanácsadóval.


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!