Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

ÖNBIZALOM - ÖNBECSÜLÉS

Az önbizalom belső erőnk legfőbb alapja, mely az önismereten is alapszik. Senki sem tökéletes, de minden emberben van valami, amitől Ő egyedi. Önbizalma csak annak lehet, aki elfogadja önmagát. Az önbizalom erőt ad az embernek a legkritikusabb pillanatokban is a túléléshez, fenntartja a saját képességeinkben, ösztöneinkben és meggyőződésünkben való hitet.

Az önbizalom megléte és mértéke egy emberben sok mindentől függ. Az önbizalom főleg a gyermekkorban alakul ki. Ha valakit sokat szidnak, lenéznek a szülei, a tanárai, vagy játszótársai, osztálytársai, akkor az az ember - ha csak későbbi élete folyamán nem éri valami hatalmas sikerélmény, változás - önbizalomhiánnyal fog küszködni.

A jó hír az, hogy az önbizalom fejleszthető felnőtt korban is. Hogyan?

Például sikerélményekkel! Tehát találjunk valami olyan elfoglaltságot magunknak, amiben jók vagyunk. Például: ha jó a mozgásunk, akkor tanuljunk táncot. Ha erős testalkatúak vagyunk, akkor járjunk valamilyen sport edzésre. A lényeg, hogy fejlesszük magunkat, és ha jellemezni kell magunkat, akkor fel tudjunk sorolni legalább egy valamit, amiben jók vagyunk.

Az önbizalom növelhető azzal is, hogy minden nap végig gondoljuk, hogy miben vagyunk jók és, hogy milyen eredményeket értünk el benne. Nem szabad a kudarcainkon rágódni! Minden kudarcot úgy kell elkönyvelni magunkban, hogy annyival tapasztaltabbak lettünk és ezt a tapasztalatot, tudássá, bölcsességgé alakíthatjuk. Legközelebb pedig jobbak leszünk, mert bölcsebbek lettünk!

Az önbecsülésnek belülről kell fakadnia. Amikor az önbecsülésünk kicsi, akkor a hiányt, az ürességet úgy próbálunk meg betölteni, hogy valamihez vagy valakihez kényszeresen kötődünk, hogy átmenetileg elégedettek legyünk. Ha ez elkeseredetté, ismétlődővé vagy automatikussá válik, függővé válunk. Amikor másoktól függ az önbecsülésünk, akkor egyfajta rabságban élünk, másokra összpontosítjuk figyelmünket és elhanyagoljuk saját magunkat.

Amikor megbecsüljük magunkat, akkor jól érezzük magunkat a bőrünkben. Kezünkben tartjuk a gyeplőt, rugalmasak, ötletgazdagok vagyunk. El tudjuk dönteni, hogy éljünk. Élvezzük a kihívásokat és készek vagyunk cselekedni. Erőtől duzzadunk, kreatívak vagyunk, és meg vagyunk róla győződve, hogy a dolgaink menni fognak. Harmonikusan és kiegyensúlyozottan integrálva képességeinket ki tudjuk hozni magunkból a legjobbat.

Fontos hogy meg tudjuk különböztetni mi az ami valóban fejleszti önbecsülésünket s mi az, amiről csak úgy tűnik mintha fejlesztené, miközben igazából rombolja azt. Ha például óriási dicséretben részesülünk - és ettől persze jól érezzük magunkat - azt mondhatnánk, hogy nő önbecsülésünk, ha mások megdicsérnek. Idővel azonban a dicséret hatása múlik, és ha a dicséret (ál-)önbecsülésünk alapja, akkor egyre több és több kell majd belőle, és soha nem elégít ki igazán. Ha tudatosak vagyunk, akkor felismerjük mindezt és nem a dicséretben keressük a fejlődést.

Az önbecsülés folyamatos tanulással, gyakorlással fejleszthető, eredményeképpen cselekvőképessé, magabiztossá válhatunk.

A legtöbb ember hosszú tanulási folyamat eredményeként eszmél rá, hogy minden problémát a gyökerénél kell kezelni. Sokan először visszautasítják a problémát vagy eltorzítják a valódi okokat, később neheztelni kezdenek azokra, akik szerinte a probléma okozói. Hozzáállásuk következtében aztán megakadnak a probléma megoldásában.

Brian Tracy
Az önbecsülés felépítésének 6 eleme

Ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és kiválóan érezzük magunkat, állandó önbizalom építéssel és karbantartással kéne foglalkozni.  Ahogy felelősséggel tartozunk a fizikai fittségünkért, ugyanúgy teljes felelősséggel tartozunk az agyunk tartalmi és minőségi karbantartásával is.

Kifejlesztettem egy egyszerű módszert, ami tartalmazza a fontos elemeit az önbizalom építésnek, és ami a mindennapokban is biztosítja a maximum teljesítményt.

Ez a módszer hat alapvető elemet tartalmaz. Ezek: célok, standardok, sikertapasztalat, összehasonlítás másokkal, elismerés és jutalmak. Nézzük pontról pontra:

Első elem - célok:

Az önmagunk szeretete és tisztelete közvetlenül kihat a céljainkra. A nagyban gondolkodás, a kihívó célok és azok leírása és megvalósítása megemeli az önbizalmat, ami jó érzéssel tölt el. Az önbizalom olyan állapot, amit akkor tapasztalsz meg, mikor lépésről lépésre haladsz előre azokban a célokban, aminek teljesítése fontos neked. Minden lépés önbizalom növelést okoz és kihatással van a jó közérzetre és mindenre, amit csinálsz.

Második elem - alapértékek:

A második elem az önbizalom építésben, hogy legyen tiszta alapunk és értékünk, amik iránt elkötelezettek vagyunk. A magas önbizalommal rendelkező nőknek és férfiaknak nagyon tiszta elképzeléseik vannak. Minél magasabb az értékrendünk és az ideáink, minél jobban el vagyunk kötelezve és következetesen ezen értékrendek és ideák szerint élünk, annál jobban fogod szeretni és becsülni magad, és annál magasabb lesz az önbizalmad.

A tartós önbecsülés akkor érvényesül, amikor a célok és értékek egybevágnak, és amikor úgy passzolnak, mint kézre a kesztyű. A legtöbb feszültség abból adódik, mikor valaki az ellenkezőjét teszi annak, amiben hisz. Amikor az értékek és a cél harmóniában vannak, akkor csodálatosan érzed magad és akkor kezdesz igazi sikereket elérni.

Sok ember azt mondja, hogy boldogtalan a munkájával és nem érnek el sikereket akármilyen keményen próbálkoznak. Mindig megkérdezem tőlük, hogy tényleg azt csinálják-e, ami igazán érdekli őket, és amiben hisznek. Sok esetben az emberek észreveszik, hogy amit csinálnak, az nem passzol hozzájuk. Amikor munkát váltanak és elkezdik azt csinálni, amit igazán élveznek, ami jobban következik a belső elvárásaikból, akkor kezdenek igazán sikeresek lenni, és lesz a munkájuk kielégítő a számukra.

Harmadik elem - sikertapasztalatok

A harmadik elem az önbizalom építésben a siker megtapasztalása. Amikor felállítottad a céljaidat, és alap értekeidet, nagyon fontos, hogy emberi léptékűek legyenek, hogy kis és nagy sikereket egyaránt elérhess. A nagy cél kis részekre bontása és ezen kis célok megvalósítása sikerélménnyel tölt el. Soha ne felejtsd el, hogy ha nem látod a célt, akkor meg sem tudod valósítani.  Nem érezheted magad győztesnek, ha nem fektetsz le tiszta alapokat, amik által mérhető a siker és megvalósíthatóak az alapok.

Mondjuk felállítottad a céljaid, hogy eladsz vagy keresel egy bizonyos mennyiséget az évben. Hogyha ezt havi vagy heti részekre bontod, akkor jobban mérhető a cél, és jobban is fogod magad érezni. Minden alkalommal mikor elérsz egy mérföldkövet, az önbecsülésed és a képességed növekedni fog és bátornak, lelkesnek érzed majd magad a következő kihíváshoz.

Negyedik elem - összehasonlítás másokkal

A negyedik eleme az önbecsülés építésnek a másokkal való összehasonlítás. Leon Festinger a Harvard Egyetemen azt vizsgálta, hogy milyen jól teljesítünk, ha nem elérhetetlen elvárásokhoz, hanem inkább általunk ismert személyekhez mérjük magunkat. Ahhoz, hogy győztesként érezzük magunkat, legalább úgy vagy jobban kell teljesítenünk, mint a másik. Minél többet tudunk a másik munkájáról a saját területünkön, és  minél kedvezőbben mérjük magunkat hozzájuk, annál inkább fogjuk magunkat győztesnek érezni és nő az önbecsülésünk.

Sikeres emberek állandóan más sikeres emberekhez mérik magukat.  Gondolnak rájuk, olvasnak róluk, tanulmányozzák őket és aztán szép lassan felülmúlják őket. Végül a sikeres emberek elérik azt a pontot, ahol már csak önmagukkal mérik össze magukat és múltbéli teljesítményükkel.  Ez azonban már csak akkor következik be, ha már túllépték a csúcsot és maguk mögött hagyják a versenytársakat.

Ötödik elem - elismerés

Az ötödik elem az önbecsülés építésben az általad tisztelt emberek megbecsülése, és elismerése irányodban. Hogy nagyon jól érezd magad, kellenek emberek, akikre felnézel és megbecsülsz, olyan mint a főnököd, a munkatársaid, a hitvesed vagy emberek a környezetedből. Akármikor egy elismerést kapsz egy általad tisztelt embertől, akinek a véleménye számít, az önbecsülésed megnő a lelkesedéseddel együtt és jobb munkát végzel majd.

Hatodik elem - jutalmak

Az utolsó eleme az önbecsülés építésnek a teljesítmény jutalma. Esetleg olyan munkád van, ahol a teljesítmény után jutalék jár, vagy státusz szimbólum -nagy iroda,  nagy autó, vagy éppen kitüntetés vagy trófea- mind elképesztő hatással van az önbecsülésre és mindtől remekül érzed magad.

Építs rendíthetetlen önbizalmat!

Valószínűleg már tudod, hogy a legtöbb sikeres ember az önbizalom hihetetlen szintjével rendelkezik. Véghezvitték a siker és boldogság nagy szintjeit az életükben és úgy tűnnek, hogy megállíthatatlanok mindenben, amit tesznek. A tény az, hogy amikor rendíthetetlen önbizalmat fejlesztesz, az egész világod a javulás irányába meg fog változtatni.

A bejegyzés eredetijét itt lehet elolvasni: Brian Tracy blogbejegyzése

Fordította: Debreceni Zoltán


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!