Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

ÖNISMERET

"Ismerd meg önmagadat!"

A híres mondat - "Gnothi szeauton" a görög delphoi jósda bejárata felett olvasható. A delphoi paptól jövendőmondást kértek az emberek, a sorsukra voltak kíváncsiak. "Hogyan alakul vajon a sorsom, könnyű, vagy nehéz lesz az életem? Szeretni fognak vajon, vagy magányos leszek?" A bölcs jós azt felelte: "Ismerd meg önmagadat és tudni fogod a sorsodat, mert a sorsod Te vagy. Nem külső erők uralkodnak rajtad, az istenek benned vannak, és jellemed, személyiséged alakítja, formálja jövődet. Változtass magadon és változni fog a sorsod is! Fogadd el magadat, és el tudod majd fogadni sorsodat is."

"Belenéztem a tükörbe - nem tetszett - összetörtem ...
most összerakok pár darabot"

Az önismeret célja, hogy önmagunk megismerésén túl saját belső világunkból kilépve egyre inkább képessé váljunk mások lelki világába bepillantani, önmagunk és mások érzelmeinek, cselekedeteinek, viselkedésének mozgatórugóit felismerni, megérteni, elfogadni és megfelelően kezelni.

Gyakran fájdalmas rádöbbenni arra, hogy amikre neveltek, azok csupán megbetegítő, energiarabló családi és egyéb szocializációs minták, amelyekhez mindeddig igazítottuk életünket, és csak boldogtalanságot eredményeznek.

Énképünk a születéstől kezdődően sokáig másoktól függő. Erősödik, ha dicsérnek, és gyengül, ha elmarasztalnak. A siker hizlalja, a kudarc próbára teszi. Egy súlyos csalódás az "önmagunkról alkotott" véleményben akár össze is omlaszthatja énképünket. Ezek a kritikus élethelyzetek, krízisek gyakran nagyon hasznosak lehetnek fejlődésünk szempontjából. Utólag jövünk rá, mennyi új, előre nem látott lehetőséggel, tanulsággal és megoldással szolgálnak. Ehhez azonban az szükséges, hogy felismerjük és kihasználjuk a krízisekben rejlő legnagyobb kincset: a változás lehetőségét.

Örömteli felfedezés ráébredni arra, hogy egyedül mi vagyunk felelősek sorsunk további alakulásáért, azért, ahogyan látjuk és megéljük a világot. Egyes döntéseink, ami miatt mások (sokszor a számunkra fontos, szeretett személyek) elmarasztaltak, vagy talán mi magunk is elítéltük önmagunkat, életünk érett, felnőtt pillanataivá érhetnek - mert mertük vállalni önmagunkat, nem függtünk mások véleményétől, szabaddá váltunk a megfelelni akarás béklyójától. A teljes szabadságig vezető ösvény hosszú és kanyargós, sok napos és árnyékos szakasz követi egymást, de megéri végigjárni mert nincs felemelőbb érzés az önazonos, kiegyensúlyozott életnél.

Önmagunk alapos megismerésére számos módszer létezik (könyvek, filmek, pszichodráma, jóga, meditáció,...), ha valaki nyitott és éber, úgyis megtalálja, bevonzza a neki megfelelőt.

A lényeg, hogy akarjuk és merjük is megtudni, hogy kik is vagyunk valójában!


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!