Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

ÖNMENEDZSELÉS

Az önmenedzselés szinte elengedhetetlen csakúgy a mindennapokban, ahogy a munkánkban is és soha nem késő elkezdeni. Az életben minden ember menedzser, először is önmaga menedzsere. Ezt a feladatot, szerepet többféleképpen is felfoghatjuk. A lényeg az, hogy a végén mindenki jól járjon. Ez alatt értem azt a fajta viselkedésmódot, amely hangsúlyozza, hogy önmagunk életét úgy igyekezzünk a leghatékonyabb és legsikeresebb módon irányítani, hogy mások érvényesülését se hátráltassuk, vagy gátoljuk.

Az önmenedzselés önmagunk tudatos irányítása, céljaink meghatározása, életünk és szakmai tevékenységünk célorientált és rendszerezett tervezése, személyes erőforrásaink hatékony és eredményes használata.

Az önmenedzselés legfontosabb alapkövei: önismeret, önbizalom, rugalmasság, döntőképesség, tettvágy. Mindemellett szükséges az egészséges életöröm, kulcsfontosságú egy támogató és harmónikus párkapcsolat és az őszinte, nem az érdekeken alapuló társadalmi kapcsolatok is.

Az önmenedzselés vezérelvei:

  • a siker eléréséhez szükség van egy jól átgondolt életkoncepcióra;
  • aktívan kell cselekedni, nem utólag reagálni a dolgokra;
  • saját sikereinkért és sikertelenségeinkért elsősorban mi vagyunk felelősek;
  • a mások általi menedzselésünk arányát a lehető legkisebbre csökkentsük

Önbizalom nélkül nem lehet magunkat önmenedzselni, így az első lépés a kellő önismeret.

Mindenkinek vannak negatív és pozitív tulajdonságai, és mindkettővel tisztában kell lennünk. Vegyünk elő egy papírt és írjuk fel egyik oldalára a pozitív, másikra pedig a negatív tulajdonságainkat! A negatívok mellé írjuk oda: min kellene változtatnunk ahhoz, hogy törölni tudjuk a listáról. A pozitív tulajdonságainkat pedig erősítsük tovább. Ha valóban komolyan gondoljuk a változtatást és őszinték is vagyunk önmagunkhoz, akkor idővel egyre rövidebb lesz a negatív tulajdonságok listája és egyre hoszabb a pozitív tulajdonságainkat tartalmazó lista.

A legnagyobb feladat abban van, hogy megismerjük a cselekedeteink hátterében megbúvó okokat, adottságokat, és képességeket. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy mire vagyunk képesek, mennyit tudunk teljesíteni, hogyan reagálunk váratlan helyzetekre,...

Az önmenedzselést nem azzal kell kezdeni, hogy a környezetemmel elhitetem, hogy bármilyen körülmények között, bármire képes vagyok, hanem azzal, hogy én magam elhiggyem azt. Nem elég hangoztatnunk, de át is kell éreznünk ennek jelentőségét, és mindenképpen gyakorolnunk kell.

Sok múlik a hozzáálláson. Legyünk optimisták, hiszen a pozitív hozzáállással jobbnál jobb helyzeteket tudunk magunkhoz vonzani, és ez által sikert sikerre halmozhatunk. Mosolyogjunk, és késztessünk másokat is mosolygásra!

Legyenek elérhető céljaink, megvalósítható terveink! Dolgozzunk keményen, de ha kell, tudjunk nemet is mondani!

A jó önmenedzselés egyik alapvető feltétele a megfelelő időgazdálkodás is.

Fejlesszük kommunikációs, prezentációs készségünket! A helyes önmenedzselésnek szerves része az asszertív kommunikáció, mellyel eredményesebben tudjuk magunkat kifejezni. Legyünk nyitottak, rugalmasak, és mindenekelőtt emberek! 

Az önmenedzselés akkor jó, ha nemcsak rövid-, de hosszútávon is vannak eredményei. Emiatt törekedjünk a fokozatosságra! Ne akarjuk a babérokat rövid idő alatt learatni, inkább küzdjünk lelkesen, kitartóan azzal a céllal a szemünk előtt, hogy nem elég, ha a siker feljebb és feljebb hajt bennünket, de onnan nem lezuhanni, hanem még magasabbra törni legyünk képesek.

Legyünk nyugodtak, türelmesek, és kiegyensúlyozottak! A jó munkához időre és türelemre van szükség. Ne legyünk elégedetlenek önmagunkkal szemben! Ha hibázunk, ismerjük fel őket, és korrigáljunk! A hibák elkövetése nem gond. A gond az, ha nem ismerjük be, és nem tanulunk belőlük. Ha jól teljesítünk, legyünk magunkra büszkék, örüljünk neki!

Az önmenedzselés csak akkor lehet hatékony, és legtöbbünk számára szimpatikus folyamat, ha az egyén jól érzi magát, örömét leli benne. Mi értelme lenne másképp csinálni?

"Add el magad!"

Önmagunk "eladása" annyit jelent, hogy tudjuk kik is vagyunk. Legyünk tisztában a képességeinkkel, illetve a lehetőségeinkkel, és legyünk képesek önmagunkért bármikor kiállni. Éljünk a kisugárzásunkkal! Vigyázzunk, hogy ne adjunk el magunkból többet, mint amire képesek vagyunk, mert a kezdeti sikereket hamar kudarcok válthatják fel. Az önmenedzselés tehát nemcsak az üzleti szférában, hanem a mindennapjainkban is jól hasznosítható.

Ne bízzunk abban, hogy az életünk irányítás nélkül is jól működik. A döntés, és a felelősség is a mi kezünkben van. Tekintsünk az életünkben előrefelé, emelkedjünk fel az önmenedzselés jelentőségéhez!  


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!