Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

ÖNMOTIVÁCIÓ

"Az életben a következő két legfontosabb lehetőség közül kell tudnunk választani:
Elfogadjuk a körülményeinket olyannak, amilyenek, vagy
felvállaljuk a felelősségét annak, hogy megváltoztatjuk őket."

Amikor az ember egy-egy fontos - általában utólag szokott kiderülni, hogy mennyire sorsdöntő - elhatározás előtt áll, igyekszik mérlegelni a rendelkezésére álló információkat és felbecsülni a vállalható kockázatokat.

Az igazi problémát azonban nem a döntés meghozatala, hanem annak megvalósítása szokta jelenteni. Legtöbbször tudjuk - nagyon is jól - azt, hogy mit kellene tennünk, csak képtelenek vagyunk magunkat rávenni arra, hogy azt valóban meg is tegyük! Ez utóbbinak a megfelelően hatékony "kivitelezéséhez" szeretnék segítséget adni, az eddigi tapasztalataim alapján.

Közismert tény, hogy az emberek nem logikai, hanem érzelmi indítékok alapján cselekednek.

Az önmotiváció pedig megtanulható képesség, amit a megfelelő eszközök, és módszerek birtokában mindenki elsajátíthat. Ebben nagy segítségünkre szolgál pl. más emberek, a sajáttunktól számos esetben eltérő ismereteinek és tapasztalatainak megismerése.

Már önmagában az a tény, hogy megismerünk egy eddig számunkra ismeretlen fogalmat vagy jelenséget, elemi erejű motivációként hathat ránk. Nagy segítségként szolgálhatnak, és lelkesítő, hatással lehetnek az emberre, mások frappáns megfogalmazásai, mondásai is.

"A sikeres emberek egyik ismertetőjele az, hogy nem engedik meg a
kifogásoknak eltéríteni őket a célravezető útjukról. Előbb meghatározzák, hogy
mit kell tenniük, - majd pedig, azt meg is csinálják."

A motiváció megteremtésének egyik nagyszerű eszköze a vizualizáció is, azaz az ellazult, fogékony állapotban végzett, tudatosan irányított képzelődés. A vizualizációs gyakorlatok fejlesztik a belső látásunkat, a figyelmünk összegyűjtését, irányítását, és rendszeres gyakorlásával az elmélyülés képessége is fejlődik.

A vizualizáció módszere azért nagyon hatásos, mert miközben elképzeljük magunkat a vágyott állapotban, arra a helyzetre jellemző gondolatok és érzelmek születnek bennünk. A vizualizáció gyakorlatilag nem más, mint képekben megjelenített, erősen összpontosított gondolat, amely hasonlóan erős, intenzív érzéseket kelt. A módszer használata közben tehát nagyon erős frekvenciát bocsátunk ki az univerzum felé.

Amikor vizualizálunk, valójában materializálunk, teremtünk. Számtalan kísérlet igazolta, hogy egy kívánt végeredmény élénk mentális elképzelése jelentősen elősegíti azt, hogy a kívánt végeredményt a valóságban is létre tudjuk hozni. Ez azért van így, mert az elme nem tesz különbséget aközött, hogy valamit a minket körülvevő fizikai világban észlelünk, vagy csak a képzeletünkben. Próbálja ki:

"Nyújtsd ki mindkét karodat magad elé teljesen vízszintesen, egymással párhuzamosan. Csukd be a szemed, és képzeld el, hogy valaki egy vízzel teli vödröt adott az egyik kezedbe, és rettenetesen erőlködnöd kell, hogy meg tudd tartani. A másik kezedbe pedig kapsz egy madzagot, aminek a végét egy nagy gázzal töltött lufi húzza felfelé. Ahogy a lufi emelkedne, finoman emeli a kezed, miközben a másik karod majd' leszakad a nehéz vödörtől.

Most nyisd ki a szemed. Alighanem elmozdultak a karjaid, és nem vízszintesek többé. Amikor az agyad létrehozta a képzetet a vödörrel és a lufival, a testednek nem volt más választása, alkalmazkodnia kellett. Ebben rejlik a vizualizáció ereje."

A vizualizációt gyakran összetévesztik a víziókkal, a konkrét álomképek létrehozásával, a "belső mozizással". Az erősen vizuális típusú embereknél ez is előfordul, de az eredményesség sokkal inkább a beleélés erősségétől függ,- azaz hogy képzeletünket intenzíven lekössük az adott feladattal, mint attól, hogy van-e közvetlen képélményünk közben, vagy sem.

Nem sok értelme van sok pénzt vizualizálni. A pénznek önmagában ugyanis nem sok haszna van. Az a fontos, amit a pénzzel el tudunk érni. Tehát azt kell elképzelni, amit meg akar szerezni a pénzzel. Ha pl. egy csodás házat szeretne, akkor azt képzelje el, amilyen világosan csak tudja. Képzelje el, milyen lesz kívülről, milyen a kert, milyen a kilátás a terasztól, hány hálószoba lesz benne, hol helyezkedik el a konyha, a fürdőszoba, a nappali, milyen bútorok, növények vannak ott... Gondolatban töltsön annyi időt új otthonában, amennyi jólesik. Sokkal könnyebb vizualizálni álmaink otthonát, mint elképzelni egy halom pénzt, ugye? Hogy mindezeket jobban megértse, közreadok egy videót is. (A mindebben való hitet nem adhatom, az vagy van valakinél, vagy nincs).

.

Néhány idézetet, aforizmát is olvashat azok közül, amelyek segítettek nekem "beindulni", és a kívánatosnak tartott cselekedeteket megtenni: AFORIZMÁK-IDÉZETEK

Számos olyan KÖNYVET is összegyűjtöttem, amelyek lökést adhatnak a jelenlegi helyzetünkből való kimozduláshoz, a megfelelő irányban történő elinduláshoz. Sokszor nehéz megtalálnunk azt az igazi motivátort, ami a "már pedig, én ezt, ha törik, ha szakad, megcsinálom" hozzáállást váltja ki belőlünk. Aki ismeri a következő mondást, annak ez nem jelent újdonságot:

"Ha megtaláltad a MIÉRT-edet,
a HOGYAN-t már könnyen meglelheted !"

Ajánlom még olvasásra az alábbi "lélekerősítő" cikkeket:

Miért aggódnak az emberek?
A komfort zóna - elhagyta már?
Az iskola majd felkészít az életre?!
Bátornak kell lennie, hogy elérje a vágyait!
A boldogság törvénye
Megváltozni vagy meghalni?


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!