Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

PARETO ELV -80/20 SZABÁLY

A Pareto-elv, más néven a 80-20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza.

A megközelítés Vilfredo Pareto olasz közgazdászról, a lausanne-i egyetem professzoráról kapta nevét, aki arra figyelt fel, hogy az ország gazdaságának döntő többsége egy kisebbségben lévő csoport birtokában van. A vagyon 80 százalékát egy 20 százaléknyi kisebbség uralta. Ezt a megfigyelést aztán számos más területre is kiterjesztették, letesztelték, és Pareto-elv-ként ismerik. Természetesen az arány nem mindig egész pontosan 80/20, de közel van hozzá.

Ez az elmélet sokat könnyíthet a mindennapi életünkben. Nézzünk néhány egyszerű példát, mit lehet ezzel a nagyszerű elmélettel kezdeni:

- az emberek 20 százaléka boldog, teljes életet él, gazdag, a maradék 80 százalék pedig azért dolgozik, hogy őket kiszolgálja. A 20 százalék a biztos út szerint halad, 80 % pedig nem.

- a problémáink 80%-a mögött az okok 20%-a áll.

- a rendelkezésünkre álló eszközök 20 százalékát használjuk az idő 80 százalékában.

- azoknak a tevékenységeknek 80 százaléka, amelyeket csinálunk, az eredményeink 20 százalékát adja. Ezzel ellentétben, tevékenységeink 20 százaléka az eredményeink 80 százalékát hozza.

- a mobiltelefonunkban lévő összes névből az összes hívásunk 80%-a a listán szereplők 20%-át érinti.

- az interneten a linkek 80 százaléka a weboldalak 20 százalékára mutat.

- sport esetén az edzésre használt gyakorlatok 20%-a hozza az eredményeink 80%-át.

- vállalkozásunknál a létező problémák 20 százaléka okozza az elmaradó haszon 80 százalékát.

- partnereink 20%-a biztosítja cégünk bevételének 80%-át. Ők azok tehát, akikre érdemes időt, pénzt és gondolatokat áldozni.

Brian Tracy is írt egy tanulmányt arról, hogy egy biztosító társaság felfedezte: valójában az üzletkötőinek 20 százaléka hozta az értékesítési eredmények 80 százalékát. Ráadásul a felső 20 százalék - a fontos kevesek - átlagos üzletkötője tizenhatszor annyit keresett, mint az alsó 80 százalék átlagos üzletkötője.

Mit csináltak másképpen?

Az alkalmazottak minden nap ugyanannyi eltölthető (vagy befektethető) idővel rendelkeztek: 24 óra, vagy 1140 perc, vagy 86 400 másodperc. Az a mód, ahogyan befektették az idejüket, jelenti azt az óriási különbséget, amely a termelési eredményekben mutatkozott. Az egyik csoport magas hatástöbbszörözésű tevékenységekre (arra a kevés számú feladatra, amelyek gazdag osztalékot hoztak) összpontosított, míg a másik csoport elmerült a megszokottságban (azokban az időrabló tevékenységekben, amelyek egyáltalán nem, vagy csak kevés eredményt hoztak).

Mindezek alapján úgy gondolom, hogy nagyon is hasznos elsajátítani az elv mindennapi használatát, azaz a lényegest meg kell tanulnunk elválasztani a lényegtelentől.

Ha sikeresek akarunk lenni, akkor időnket és energiánkat csupán néhány feladatra kell összpontosítanunk. Arra a húsz százalékra, ami valóban hatással lehet az életünkre.


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!