Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

PÉNZÜGYI INTELLIGENCIA

"A pénz jelentős helyet foglal el az életben, és ha megtanuljuk, hogyan tartsuk ellenőrzésünk alatt, életünk minden területe kivirul. A pénz szabadságot ad - szabadságot, hogy megvegyük, amit akarunk, és hogy azzal töltsük az időnket, amivel akarjuk. A pénznek köszönhetjük, hogy élvezhetjük a luxust, továbbá, hogy segíthetünk másokon, akik ínségben élnek. Ami pedig a fő, a pénz megadja a lehetőséget, hogy ne a pénztelenségtől való félelemre kelljen elpazarolnunk az energiánkat."

Minden hónap elején megkapjuk a munkabért. Azt a pénzt, amiért az előző hónapban megdolgoztunk. Ki jobban, ki kevésbé, ki többet, ki kevesebbet. Attól függően, hogy a lehetőségei milyenek. Egy biztos: a mai viszonyok mellett az átlagember fizetése hónap végére, vagy még hamarabb - eltűnik. Mintha a föld nyelte volna el. Egyik nap még van, örülünk neki. Másik nap már kevesebb, aztán még kevesebb és azon kapjuk magunkat, hogy üres a pénztárca, pedig csomó mindent még ki kell(ene) fizetni.

Mi történt? Semmi. Kifizettük a csekkeket, megvettük a kaját, ezt azt és... Vége. Mindenkire, mindenre gondoltunk. Azaz, majdnem mindenkire.

Magunkra nem. Nem gondoltunk arra, hogy mi lesz 1 év, 5 év múlva. Nem gondoltunk arra, hogy most kell tennünk valamit, amitől pár év múlva jobb lesz majd. Az élet, a sorsunk csak akkor változik, ha mi megváltoztatjuk.

Az emberek többsége eladósodott. Kétségbeesetten vergődik a saját maga által kialakított nehéz pénzügyi helyzetben. Fogalma sincs arról, hogy valójában mi is a pénz, honnan jön és milyen a természete. Ez azonban nem az Ő hibája. Nem tehet arról, hogy soha senki nem tanította meg erre.

Arról viszont igenis tehet, hogy nem is akarja ezt a helyzetet megoldani, mert minden más fontosabb annál, hogy tanuljon.

Robert T. Kiyosaki definíciója szerint a pénzügyi intelligencia - az érzelmi intelligenciának szinte ikertestvéreként - elsősorban egy szemléletmódot és viszonyulást, másodsorban pedig nagyon konkrét gyakorlati jártasságot jelent: a pénzügyekkel való bánásnak olyan kreatív és intelligens módját, amelynek eredményeképpen nem mi dolgozunk a pénzért, hanem a pénz dolgozik nekünk. Kiyosaki úgy véli, bármilyen szakmában, szakterületen dolgozzék is az ember, pénzügyi intelligenciáját folyamatosan növelnie kell. A középosztály "mókuskerekéből" másképp nagyon nehéz kitörni.

Pénzügyi műveltség nélkül nehéz elszakadni az "alkalmazotti gondolkodásmódtól", aminek a lényege: "dolgozom a pénzemért". Ugyanis egész iskolarendszerünk és a társadalom elvárása is erre nevel: végzettséget szerezni, munkahelyet találni, elkölteni a fizetést luxuscikkekre, drága kölcsönt felvenni ha elfogy a pénz, visszafizetni a kamatokat, várni a nyugdíjt. Ez egy mókuskerék, amiből nagyon nehéz kijutni. A hitelcsapda, a vásárlási láz nagyon csábítóak.

A pénzügyi intelligencia (pq) nem más, mint az anyagi tudatosság és autonómia eléréséhez szükséges készségek ismerete és gyakorlása. Ez a készség mindenkinek jár. A jó hír az, hogy csakugyan mindenki el is érheti, aki hajlandó megfelelően képezni önmagát. Mivel oktatási rendszerünkből ez a készség hiányzik (sokak szerint nem véletlenül), utólag kell bepótolnunk.

Többféle kiút létezik a mókuskerékből: a "vállalkozói szellem" fejlesztése, amikor saját magunknak dolgozunk és mások is dolgoznak nekünk és a "befektetői hozzáállás" elsajátítása, amikor is a saját pénzünk dolgozik nekünk.

Igen hasznosak a különböző könyvelési, biztosítási, vállalkozói tréningek, még ha nem is a szakmánkhoz tartoznak, mert általában sikeres, korszerű ismeretekkel rendelkező előadókkal találkozhatunk. Az MLM marketing tréningek is hasznosak, ha nincs is szándékunkban ezzel foglalkozni, mert az anyagi függetlenség gondolkodásmódját oktatják a gyakorlatban is bizonyított szakemberek. Ma már igénybe vehetők pénzügyi és befektetési tanácsadók szolgáltatásai is.

"Szerintem az életszerű közgazdaságtan tanításának hiánya az egyik legszembeötlőbb hiba oktatási rendszerünkben. Azért mondom ezt, mert miközben az egész országot beutazom előadókörútjaim során, egyre-másra belebotlok olyan, különben művelt emberekbe - legyenek azok ügyvédek, orvosok, cégvezetők vagy akár még vállalkozók is - akiknek egészen halvány fogalmuk sincsen arról, hogy hogyan kezeljék a pénzügyeiket."-írja Jim Rohn, s tökéletesen igaza van. Én megfogadnám tanácsát -mondhatják sokan- ha lenne pénzem. De ... pont az a lényeg, hogy már kicsiben el kell kezdened. Először "fejbe" kell rendbe tenni a dolgokat. Fogadd meg tanácsait és vágj bele ...


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!