Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

A PILLANGÓHATÁS

1960-at írtak, és Edward Lorenz meteorológus a laboratóriumában dolgozott. Időjárásmodelleket alkotva adatokat vitt be a számítógépébe, amikor észrevételei alapján rádöbbent egy igazságra, amely azóta egy elmélet formájában "pillangóhatás" néven vált ismertté.

Egyenletrendszerébe olyan adatokat írt be, mint pl. a szélsebesség, légnyomás és hőmérséklet, amelyekből kezdetleges időjárásmodelleket kapott eredményként. Egyik nap Lorenz egy kicsit késésben volt, és úgy döntött, hogy egy kis időt spórol meg az adatbevitelnél. Kerekítette a számokat, és csak az ezrelékig írta be az adatokat (pl. 407-t írt 407349 helyett). Mivel tudós volt, tudta, hogy így megváltoznak az adatok, de csak egy kis eltérést várt a kerekítéstől. Lorenz teljesen megdöbbenten tapasztalta, hogy a pici kis változtatás milyen hatalmas eltérést okozott a végső eredményben.

Ez a felfedezés oda vezetett, hogy Lorenz elgondolkodott azon, hogy vajon egy brazíliai pillangó szárnycsapása képes akár tornádót okozni Texasban?

Így született meg a "Pillangóhatás"-elmélet. Lorenz 1960-as kísérlete óta ezt az elméletet minden tudományterületen használják.

Mit jelent mindez a te életedben?

Azt jelenti, hogy minden döntésed vagy cselekedeted -mindegy, hogy milyen kicsi is- teljesen meg tudja változtatni az életed. Az én életem, akárcsak biztosan a tied is, tökéletes bizonyítéka a pillangóhatásnak. Amikor én 12 éves voltam, tornaórán megismerkedtem egy Brian nevű sráccal, aki a barátom lett. Most, több mint 2 évtizeddel később, Brian még mindig az egyik legjobb barátom. 12 évesen Brian hatalmas tudásszomjjal rendelkezett (a többi 12 éves srác buzgó mócsingnak hívta), ugyanakkor megőrült a fitness-szért. Ezek a tulajdonságai még mindig megvannak, és barátságunknak köszönhetően rám is átragadtak. 18 éves koromban állást kerestem, és ő felajánlott nekem egy telemarketinges állást ott, ahol ő is dolgozott. Harmadik napja voltam állásban, amikor fel kellett hívnom valakit egy előadással kapcsolatban. Az illető úgy gondolta, hogy jó telemarketinges vagyok, és a telefonbeszélgetés közben felajánlott nekem egy állást.

Tudsz követni?

Meglehet, hogy most azért olvashatod a könyveimet, és járhatsz az előadásaimra, mert akkor 18 évesen egy előadásokat szervező cég ajánlott nekem állást. Sosem ajánlották volna fel nekem azt az állást, ha Brian nem szerezte volna nekem azt a telemarketingeset, és Brian sosem ismert volna meg engem, ha akkor, 12 éves koromban, nem találkozom vele azon a tornaórán! 12 éves korom óta kielégíthetetlen vágyat érzek a tanulás iránt, és fitness-őrült is lettem. Életem legtöbb eseménye visszavezethető arra a két évtizeddel ezelőtti beszélgetésre ott a tornateremben - ez a "Pillangóhatás".

Mi a teendőd?

- Vedd észre, hogy a pillangóhatás nagyon is valóságos, és a jelentéktelen döntéseknek és cselekedeteknek kihatásuk lehet egész életedre.

- Vállald a felelősséget döntéseidért, tetteidért és barátaidért - még a legparányibb döntésekért is -felismerve, hogy teljesen meg tudják változtatni az életed.

- Értsd meg a részletek fontosságát. Néhány évvel 1986 előtt egy icipici hibát nem vettek tekintetbe egy űrrepülő O-gyűrűjénél. Az a hiba borzalmas pillangóhatáshoz vezetett - 7 űrhajós halt meg miatta 1986 januárjában.

- Ne engedd, hogy a "Pillangóhatás"-elmélet megbénítson. Sőt, lobbantson lángra, és ismerd fel, hogy parányi változtatásokkal megváltoztathatod akár az egész életed.


Ron White

Forrás: mlm-cafe.com


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!