Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS

"Ha fejleszteni tudod az erényeidet,
ha megvéded magad a gyengeségeiddel szemben,
és ha tisztelsz másokat azért, mert olyanok, amilyenek -
életed szórakoztatóvá és érdekessé válik.
Ez a nagy kaland sokkal izgalmasabb,
mint ha mindannyian egyformák lennénk."

Manapság könnyedén abba a hibába esünk, hogy minden erőnkkel a karrierünkre, a tanulmányaikra vagy a családunkra koncentrálunk, s mindeközben elfeledkezünk arról az emberről, akivel a legtöbbet kellene foglalkoznunk: saját magunkról. Ha önmagunkkal nem vagyunk békességben, az kihat az egész életünkre, annak minden területére.

Hétköznapi értelemben a személyiség szóval az egyes emberek lényegi jellemzőit próbáljuk megragadni. A személyiség fogalommal tehát az adott személy feltünő, egyéni, viselkedéses sajátosságát fejezzük ki. A mindennapi szóhasználatban nem teszünk éles különbséget a személyiség szó szinonimái között (egyén, egyéniség, jellem, karakter, vérmérséklet, temperamentum).

Az egyén az emberi nem egy tagja, egyedi képviselője, rendelkezik azokkal az általános jellemzőkkel, amelyek minden emberre érvényesek.

Az egyéniség az egyik embert a másiktól megkülönböztető, olyan egyéni vonások együttese, amelyek az emberek közötti kapcsolatokban észlelhetők.

A jellem azoknak a viszonylag állandó, tartós személyiségvonásoknak az együttese, amelyek az emberek cselekedeteiben, tetteiben, életstílusában mutatkoznak meg.

A vérmérséklet tartós, jellemző érzelmi sajátosságoknak az együttese, amely az emberek hangulataiban, különböző helyzetekre adott érzelmi reakcióiban mutatkozik meg.

A személyiség a latin persona szóból (maszk, színházi szerep, álarc) származik. További változata a personalitas. A személyiség teljesebb fogalom, beletartoznak az egyedi, individuális és a karakter, valamint a temperamentum vonások is. Beleértjük azokat az adottságokat, amelyeket egy ember örököl és azokat, amelyek az egyén fejlődése során a tanulás, a nevelés hatására alakulnak ki.

Mindannyian egyediek vagyunk, mert annak születünk és mert különböző élmények érnek, más a műveltségünk, a neveltetésünk és a kultúránk. Életünk során gyakran olyan dolgokat is megtanulunk, amelyek akadályoznak minket a kiegyensúlyozott életben.

Fejlődésünk során lehet, hogy jól haladtunk bizonyos területeken - például az egészség és a jóllét, a kommunikáció és a kapcsolati készségek, szellemi képességek, az érzelmi érettség, a kreatív és intuitív képességek és a spirituális tudatosság - és lehet, hogy más területeken még mindig sok a teendő.

A személyiségfejlesztés az értelmi, érzelmi és intuitív képességek fokozása, erősítése és integrálása - a szellem, a test és a lélek összhangba hozása. A személyiségfejlesztés képessé tesz bennünket arra, hogy boldog és teljes életet éljünk a szabad döntés és választás gyakorlásával, az objektív igazság meglátásával és a célunk legmagasabb szintű megvalósításával.

A személyiségfejlesztés célja:

  • tudatosságunk és a figyelmünk növelése
  • intellektusunk növelése
  • érzelmi intelligenciánk fejlesztése
  • kommunikációs és kapcsolatépítő készségeink fejlesztése
  • személyes kihívásaink könnyebb kezelése
  • mélyebb és hosszabb távú gondoskodás az egészségünkről és jóllétünkről

A hajlandóságunk az önfejlesztésre fontos szerepet játszik a lényünk kialakulásában. Ahogy elkezdjük figyelembe venni a saját igényeinket és nem játszuk többé a "mások igényeinek áldozata" szerepet, több tisztelettel fognak minket kezelni, mert mi is jobban fogjuk tisztelni saját magunkat - és persze másokat is.

Az egész élet tanulás és a legérdemlegesebb tanulságok személyes tapasztalatainkból származnak. Amikor jól mennek a dolgok, mert jók az információink és megfelelőek a meggyőződéseink, akkor a pozitív visszajelzések megerősítik a tanultakat. Mikor nem mennek jól a dolgok, mert rosszak az információink és a meggyőződéseink, akkor mi és akik a tetteink következményeit viselik, szenvedünk. De itt a lehetőség, hogy valami újat tanuljunk, ha hajlandóak és nyitottak vagyunk arra, hogy megtanuljuk a leckéket.

Ha fejlődni akarunk és előnyünkre felhasználni az élményeinket, alapvető, hogy arra figyeljünk, amit tanulhatunk, ahelyett, hogy szembefordulunk a valósággal.

A személyiségfejlesztés egy egész életen át tartó folyamat. Sok eszköze van. Amikor irodalmi műveket olvasunk, amikor önsegítő könyveket olvasunk, zenét hallgatunk, vagy önsegítő csoportba járunk, akkor autodidakta módon végezük a személyiségfejlesztés munkáját. Amikor szakemberhez fordulunk, akkor professzionális személyiségfejlesztés az elvárásunk. Ahhoz, hogy a személyiségfejlesztés hatékony legyen, minél pontosabb képet kell kapnunk saját személyiségünkről.

További cikk: Személyiségtípusok


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!