Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK

"Ha nem érted, hogy egy épeszű ember miért viselkedik úgy, ahogy te sohasem tennéd, gondolkodj el azon, lehet, hogy nem hülye, csak más a személyiségtípusa."

Az emberi személyiség a világ egyik legérdekesebb és legtitokzatosabb jelensége. Tudni kell azt, hogy a személyiség kialakulása hosszú, egy egész életen át tartó fejlődési folyamat eredménye. Ebben egyaránt közrejátszik az egyén, és a könnyezet. Szemléletesen foglalja össze ezt a folyamatot Kung-fu-cse (latin nevén Konfucius), a Kr. e. kb. az 500-as években élt kínai bölcselő az alábbiakban:

"Mikor tizenöt éves voltam, nyakig voltam a tanulásban,
mikor harminc voltam, már szilárdan álltam,
mikor negyven, nem volt kétségem többé,
mikor ötven, az ég törvényét tudtam,
mikor hatvan, tudtam hallgatni,
mikor hetven, már követhettem a szívemet,
s a törvényt nem léptem át. "

(Hamvas Béla fordítása)

Tapasztalat, tény: ha a lélek egészséges, könnyebb megbirkózni az élet nehézségeivel, s egyszerűbb a konfliktusokra is megoldást találni. Örömérzésre és örömszerzésre is alkalmasabb az, akinek "rendben" van a lelke, s így könnyebben alkalmazkodik az élet változásaihoz. Persze egy kis bizonytalanság, némi konfliktus, egy cseppnyi szomorúság mindenki életébe belefér. Ezek kezelésében nagy szerepük van a személyiség erőforrásainak, értékrendjének és az érzelmi intelligenciának. A feszültséget, vívódásokat, problémákat ideig-óráig lehet csak rejtegetni, esetleg tagadni, de ebbe előbb-utóbb belebetegszik a lélek, s a test is tiltakozni fog.

Mit lehet ez ellen tenni?

Ahhoz, hogy valaki változtatni tudjon az életén, vagy megoldja problémáit, reálisan kell látnia önmagát. Tudnia kell, mely tulajdonságai segítenek, s melyek akadályozzák a fejlődésben. Az önérvényesítés módszerei kevésbé ismertek még, de elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki képes legyen a saját életét irányítani, önbecsülését helyreállítani, pozitívan gondolkodni.  Ahhoz, hogy harmóniába kerüljön önmagával, szüksége van személyiségének őszinte feltárására.

"Ha tudjuk, kik vagyunk, és mit miért teszünk, akkor már kezdjük megérteni önmagunkat, jobbá tenni személyiségünket, és megtanulni, miként élhetünk együtt másokkal."

Alapvetően négyféle személyiségtípus létezik, mindegyiknek megvannak az erősségei és gyengeségei. Ha megértjük az ezek közötti különbséget és felismerjük, hogy melyik jellemző ránk, akkor jobban értjük majd a cselekedeteink és a környezetünk viselkedése mögötti indítékokat, ami átértékeli az emberekkel való kapcsolatainkat.

A személyiségeket két csoportba sorolhatjuk.

Van két extrovertált : a szangvinikus és a kolerikus. Ők az energiájukat kifelé hasznosítják azáltal, hogy tevékenységekre vagy emberekre fektetik a hangsúlyt. Az a céljuk, hogy megváltoztassák a világot.

A másik két típust introvertáltnak hívjuk. Ők a melankolikus és a flegmatikus vérmérsékletűek. Ez a kettő az energiát befelé hasznosítja, gondolkodásra, elmélkedésre. Az extrovertáltakkal szemben az a céljuk, hogy megértsék a világot.

Florence Littauer - Személyiségünk rejtett tartalékai (eredeti címe angolul: Personality Plus) című könyve alapján, mely megrendelhető a képre kattintva.

A könyv különleges ajánlata, ajándéka egy személyiségteszt. Kitöltésével nagy valószínűséggel megtudhatjuk magunkról, hogy netalán népszerű szangvinikusok vagyunk, akinek állandóan jár a szája, és szeret különc, egyedi módon öltözködni; vagy inkább a tökéletes melankólikusok táborát erősítjük jólfejlett precizitásunkkal, és komolyságunkkal; vagy erőteljes kolerikusként azonnal magunkhoz ragadjuk a vezetést; esetleg békés flegmatikusként kicsit álmosan és unottan szemléljük a környezetünk sürgés-forgását? 

Természetesen nincsenek tiszta típusok. Túl egyszerű és unalmas lenne. Minden ember a négy típus egyedi keveréke. A vérmérséklet velünk született. Mégsem változatlan. A környezet formál mindegyikünket. Ezáltal válunk még érdekesebbé és egyedibbé. 

A könyv elolvasása közben képesek leszünk feltárni saját és embertársaink erősségeit és gyengéit. Használati utasítást is kapunk, főleg magunkhoz, azaz hogyan tudjuk kihozni a maximumot abból a vérmérsékleti mixből, ami reánk jellemző. Végeredményben rejtett tartalékaink mozgósításával elégedettebb, boldogabb emberré tudunk válni.

Nemrégiben felfedeztem egy oldalt, mely nagyon egybevág az előbbi könyvben olvasottakkal, annyi különbséggel, hogy az üzlet oldaláról igyekszik megvilágítani a személyiségtípusokat. Felajánlanak >>> ITT <<< egy ingyenesen kitölthető tesztet, és megvásárolható egy könyv is: >>> Személyiségkalauz -üzleti szemmel <<<. Mindkét lehetőséget ajánlom figyelmébe, nagyon jó!

Mivel nagyon összefogottan jellemzi a főbb személyiségtípusokat, így idézek az oldalról:

Senki nem tartozik bele tisztán egy "dobozba", - de mindenki egy ilyen "dobozból" lóg ki. Mindazonáltal lehetséges, hogy a szocializáció során olyan erősségek, gyengeségek fejlődtek ki benned, melyek megnehezítik az eredeti típus felismerését. Egyrészt érdemes megkérni egy Téged jól ismerő embert, hogy töltse ki a tesztet Rólad. Másrészt gondold át, hogyan reagálsz, amikor fáradt, "nyűgös" vagy, és azokban a helyzetekben, amikor úgy érzed, nem kell moderálni a viselkedésedet!

A szangvinikus személyiségtípus

Jelmondat: "Figyelj rám, és egy vidám élettel hálálom meg!"

A közkedvelt szangvinikus egy jó szándékú dumagép, örök mókamester. Ő az, aki az összes személyiségtípus közül a leginkább igényli a figyelmet. Kiapadhatatlan igénye van a társaságra, a közönségre. Mindent megtesz, hogy észrevetesse magát. Más emberek szeretetétől övezve érzi magát értékesnek. A szangvinikus figyelemigényes viselkedését mintha atomenergia táplálná. Az, hogy élénk és mozgékony, a legtöbbek szerint enyhe kifejezés.

Ha szangvinikus gyermeked (vagy párod) van, készülj fel egy izgalmas, pezsgő életre! Ezek az emberek mindig tevékenyek, bármikor kaphatók egy jó társasági programra, noha érdeklődésük mások iránt többnyire felszínes.

Egy szangvinikus nullától százéves korig bárkivel könnyen teremt kapcsolatot. Részben azért, mert ez a személyiségtípus bármikor szívesen kezdeményez beszélgetést, részben azért, mert kíváncsisága folytán minden érdekli. Nagy szemekkel figyel, akármiről mesélsz neki - hogy aztán hozzátehesse, amit ő hallott minderről. A pontosság kedvéért tegyük hozzá: azért bármi nem érdekli. Száraz tényekkel, adatokkal nem tudod megfogni a fantáziáját. Ezt a személyiségtípust az emberek érdeklik, események, sztorik és pletykák. A legjobb pedig, ha mindezt minél színesebb, viccesebb körítéssel tálalod neki...

A szangvinikust könnyen felismered, ha azt nézed, ki beszél a legtöbbet. E személyiségtípus zabolátlan képviselői képtelenek egy pillanatra is csendben maradni.

A szangvinikus diáknak nehezen megy a "száraz" tárgyak tanulása, viszont ezekből is akármikor könnyen kidumálja magát, ha egy kicsi esélye adódik szabadon beszélni. Erre azért szorul rá, mert az órákon képtelen rávenni magát, hogy logikus jegyzeteket készítsen. Inkább rajzolgat, sms-t ír a pad alatt, vagy levelezik. Esetleg egyszerűen be sem megy az előadásra, hisz mennyivel érdekesebben is el lehet tölteni az időt. Ha ezek után mégis szerez valakitől (lehengerlő dumával, jó kapcsolatain keresztül) jegyzeteket, azt elég könnyen összekavarja, vagy elveszíti...

A szangvinikusnak személyiségtípusnak felnőttként sem sokkal gondterheltebb a lelke. Talán pont azért, mert sosem nő fel igazán. Mindig is játékos és komolytalan marad. Legfeljebb a játékszerek, játszótársak és -terek változnak.

A "komolyabb" személyiségtípusok nehezen tudnak az ő fejével gondolkodni. Ha időnként mégis lelombozódik, villámgyorsan túlteszi magát rajta. Érzelmei hullámvasútként működnek: gyors váltásokkal fent és lent. Könnyen felindul, de hamar lecsillapodik - szangvinikus szalmaláng, ahogy szokás emlegetni. (Természetesen halmozottan érvényes ez a nőkre, hiszen ők jobban teret engednek az érzelmeiknek, mint a férfiak.)

A szangvinikus személyiségtípus érzelmei nem csupán nagy ívűek, hanem sokkal több ember felé is irányulnak, mint a többi típusnál. Ebből a szempontból is habzsolja az életet. Ez persze nem azt jelenti, hogy csapodár. Mindössze azt, hogy könnyed fellépésével, káprázatos mosolyával vonzza magához az ellenkező nem képviselőit, akik nehezen tudnak neki ellenállni (főleg, ha nem is nagyon akarnak)...

Pontosan a komolytalansága miatt nem is lehet haragudni erre a személyiségtípusra. (Amivel persze tökéletesen tisztában van, és nem ritkán vissza is él.)

A szangvinikus szó szerint is színt visz az életbe. Általában véve változatosabban öltözködik, mint az átlag. Hajlamos feltűnő kiegészítőket és ékszereket hordani. Ha egy komoly üzleti társaságban felfigyelsz egy öltöny mögül kikandikáló Miki egeres nyakkendőre, biztos lehetsz benne, kivel van dolgod. Autója, lakása is elüt az átlagtól. Ez a személyiségtípus mindenhol szereti az élénk árnyalatokat, a kedélyes hangulatot sugárzó elemeket. Ha megteheti, sportos autót választ, feltűnő színnel, erős hangfalakkal, kabrió változatban, vagy legalább napfénytetővel...

Mint minden személyiségtípusnál, a szangvinikusnál is ott kezdődnek a bajok, amikor túlzásba viszi az erősségeit. Lelkes és ötletes, vidám és beszédes. De felettébb érdekes szituációkba keveredik, amikor elszabadul személyiségének kisördöge.

A kolerikus személyiségtípus

Jelmondat: "Tudom, ki vagyok, és mit akarok!"

Az őselemek közül a kolerikus a tűz típus. Ennek a személyiségtípusnak már a megjelenése is tetterőt sugároz: tekintete nyílt, testtartása határozott. Küzd, mint egy lovag, tekintélyes, mint egy király. "Férfi a talpán!" vagy "Céltudatos nő!" - mondják rá nemtől függően. Ő az, akire bármilyen körülmények között nyugodtan rábízhatjuk magunkat...

Amikor a kolerikus személyiségtípusú ember komolyan kezébe veszi a dolgokat, biztosak lehetünk benne, hogy célt ér. Vagy legalábbis megteszi, ami tőle telik, mert nem fogja vissza az energiáit.

E személyiségtípus dinamizmusát heves, tartós, mély érzelmek táplálják. Amikor viszont rossz passzban van, indulatai könnyen elragadják. A nyugodtabb személyiségípusok szemszögéből nézve a kolerikus ilyenkor kifejezetten ingerlékenynek látszik, mert a legkisebb bosszúságokon is felcsattan: hajlamos erősen túlreagálni az eseményeket, és előjön belőle az öntudatos oroszlán. Személyiségének izzása a körülötte élők szempontjából egyaránt lehet motiváló és kellemetlen is...

A legtöbb helyzetben a kolerikus személyiségtípus a kezdeményező, és fontos számára, hogy vezető lehessen. Ebben segíti, hogy kitartó, - amit elhatároz, azt mindenáron véghez is viszi. Mint az összefoglaló táblázatban látjuk: teljesítményorientált, kifelé forduló. Ez abban figyelhető meg, hogy egyrészt sok kolerikusnak a céljai legalább olyan fontosak - olykor fontosabbak -, mint a kapcsolatai, másrészt  ez a személyiségtípus állandó kontaktusban van a külvilággal. Gyakran kiegyensúlyozatlan, keresi a "kalandokat" és érzékenyen reagál a rá ható ingerekre...

A kolerikus személyiségtípus vezetési tehetsége számos pozitív adottság összességeként jelentkezik. Felfogása egy hajszálnyival lassabb ugyan, mint a szangvinikus személyiségtípusé, viszont megfigyelő képessége, gondolkodása alaposabb és pontosabb. Elméje kombinatív, figyelme a lényegre irányuló. Ez a személyiségtípus lényegesen kitartóbb, mint a szalmaláng szangvinikus. Nem veszik el a részletekben, és nem sértődik meg, mint a melankolikus. Erős akaratú, céltudatos, érvényesülésre törekvő - szemben a flegmatikus személyiségtípussal. A változékonyság, az optimizmus és az állandó aktivitás jellemzi...

Ez a személyiségtípus a rá jellemző nyíltságával könnyen konfrontálódik. A kolerikus személyiségtípus ugyanis nem szeret meghunyászkodni, egyenes gerinccel kiáll az elvei mellett. Ez mindaddig hasznos, amíg nem okoz károkat másokban a magatartása. A versengő kolerikus ugyanis jó eséllyel indul el a céljai felé vezető úton, szélsőséges esetekben viszont mindenkit versenytársnak lát. Nem egyszer a barátain is szeretne túltenni.

A kolerikus személyiségtípus másik  kapcsolatromboló hibája, hogy a gyengéi zöméről nem is tud. Pontosabban előfordul, hogy a saját gyengeségeit is mások hibájának tulajdonítja.

A kolerikus erélyes fellépése sokszor előreviszi a dolgokat. Egy jó nevelést kapott kolerikus nem hisztizik, nem viselkedik érzelgős vagy szeleburdi módon. Következetes fellépése és kisugárzása miatt az emberek rögtön hallgatnak rá és elfogadják, amit mond. (Például nincs senki, aki úgy tudna kezelni egy vészhelyzetet, mint ő.)

A melankolikus személyiségtípus

Jelmondat: "Semmi sem lehet elég tökéletes."

A melankolikus személyiségtípus a nagybetűs Gondolkodó. Alaposan elemez, és ismét rendszerbe rak, újra meg újra harmóniára törekszik. Ez a személyiségtípus olyan összefüggésekre jön rá, melyek más típusok számára többnyire elképzelhetetlenek. Ő meg akarja érteni a dolgok működését, a történések miértjét. Ennek és gazdag képzelőerejének köszönhetően a melankolikus személyiségtípus képviselői között találunk világhírű képzőművészeket, írókat, költőket, zenészeket, színészeket ugyanúgy, mint matematikusokat, filozófusokat, orvosokat, építészeket, régészeket, kutatókat, feltalálókat - és a sort még hosszasan folytathatnánk.

A szangvinikus személyiségtípussal szemben, aki mindenbe belefog, csakhogy azokat félbehagyja, a melankolikus csak néhány dologgal szeret foglalkozni, de amit elkezd, azt igyekszik tökélyre vinni...

Ez a személyiségtípus az életének legtöbb területén komoly és rendszerezett. Napjait tervszerűen, céltudatosan éli, megjelenése harmonikus. A melankolikus személyiségtípus ruhái tiszták, vasaltak és jól illenek egymáshoz. Hajviselete ápolt, környezete rendezett. Különös gondossággal ügyel a részletekre.

A legtöbbünkre ráfér, hogy legyen körülöttünk egy igazi melankolikus személyiségtípusú ember, akinek van ízlése, szépérzéke, és veleszületett igényességgel tartja rendben a környezetét. A bonyodalmak ennél a személyiségtípusnál is akkor jelentkeznek, amikor túlzásba viszi az erősségeit. Egy végletes melankolikussal ugyanúgy nem könnyű együtt élni, mint a többi személyiségtípus szélsőségeivel: a szétszórt szangvinikussal, a zsarnok kolerikussal, vagy az álmatag flegmatikussal...

Más személyiségtípusok számára sokszor érthetetlen, hogy egy ilyen különleges és gazdag lelkű személyiség miért gyötrődik ennyit. Annál is inkább, mert a melankolikus személyiségtípusok többségét igen jó humorral áldotta meg az Ég. Ez nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy érdekli a dolgok háttere, a részletek, és képes is ezeket fejben tartani. Így aztán nagyon érdekes képzettársításokra képes. Míg a szangvinikus spontán reakciókkal tud mulattatni, addig az ő személyiségtípusa intelligens, elgondolkodtató szellemességekben mutatkozik meg...

Sajnos a melankolikus személyiségtípus befelé fordulása és önelemzése miatt könnyen válik képzelt beteggé, illetve kisebb-nagyobb mértékben depresszióssá. Ennek ellenére olykor a melankolikus is tud "laza" lenni, de ez sokkal kevésbé felszabadult állapot, mint egy szangvinikus személyiségtípusnál.

Mint mondtuk, mindkét személyiségtípus tagjai erősen érzelmi lények, míg azonban a szangvinikusnak akár percről percre változik a hangulata, addig a melankolikus érzelmei lassan jönnek létre - ezután viszont legalább olyan erősek, és általában jóval tartósabbak. Különösen igaz ez a negatív érzések (szomorúság, düh, aggódás) esetében. Miközben ugyanis a szangvinikus személyiségtípus gyermeki vigyorral élvezi a saját temperamentumát (kacag a saját bolondságain is), addig ő sokszor igen nehezen viseli az állandó aggodalmaskodás terheit.

Mivel ez a személyiségtípus erősen befelé forduló alkat, ő elsősorban magában tépelődik, ami persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem látszanak rajta érzelmek - a rossz kedve például igencsak észrevehető.

Amikor melankolikus személyiségtípusú emberrel találkozunk, tapasztalhatjuk, hogy kezdetben elég nehezen enged közel magához. Mégis, nagyon megéri a "munkát", hogy bensőséges kapcsolatba kerüljünk vele, mert ilyenkor derül ki, mennyire mélyen érző, csupa szív személyiség, aki az érzelmek széles skáláját éli meg.

A flegmatikus személyiségtípus

Jelmondat: "Lassan járj, tovább élsz!"

A flegmatikus személyiségtípust arról vesszük észre, hogy először nem vesszük észre. Ennek oka az, hogy semmi kirívó nincs rajta. Megjelenése, tekintete, beszéde kifejezéstelen, jellegtelen, öltözéke visszafogott...

Akárcsak a kolerikus, a flegmatikus személyiségtípus sem egy érzelgős alkat. Érzelmei nagyon lassan alakulnak ki, és nem is igazán mélyek. A flegmatikusnak nincsenek erős kitörései sem negatív, sem pozitív irányban: ritkán esik kétségbe, de lelkesnek sem sűrűn látod. A legtöbbször egykedvű, higgadt, kiegyensúlyozott. A többi személyiségtípus szerint a flegmatikus túlságosan földhözragadt, visszafogott. Ennek magyarázata abban keresendő, hogy - a melankolikushoz hasonlóan - képes külső megfigyelőként szemlélni a világ eseményeit. Míg azonban a melankolikus személyiségtípust folytonosan aggasztja, amit lát, addig a flegmatikus nyugalmát nehezen lehet megzavarni. Kedvenc szavajárása: "hát..., talán..., nem is tudom..., nekem mindegy." stb.

A flegmatikus egy igazi galamblelkű személyiségtípus, aki senkit nem bántana meg, és mások között is elsimítja a konfliktusokat. Csak él bele a világba, hálásan fogadja, amit kap, nem rágódik a múlton, és nem aggódik a jövő miatt. Legszívesebben csak szemlélődik és ábrándozik. A flegmatikus személyiségtípus nem kapkod, nem ideges, és szinte sosem emeli fel a hangját...

E személyiségtípus érdeklődését viszonylag kevés dolog kelti fel, ám ezekkel elmélyülten foglalkozik. Mivel azonban szerényen meghúzódik, ő az, akiről az első beszélgetés alatt azt sem néznéd ki, hogy belemegy a hideg vízbe, aztán később valaki mástól megtudod, hogy tart néhány úszó világcsúcsot. Azt a néhány területet ugyanis, ami képzeletét megmozgatja, az átlagembert messze meghaladó kitartással, akár a megszállottságig tudja művelni. Nem véletlen, hogy a flegmatikus személyiségtípusok között találunk szupermaratoni futókat, sakkmestereket, golfozókat ugyanúgy, mint csillagászokat, számítógépes zseniket, irodalmárokat, jogászprofesszorokat vagy épp híres gyűjtőket...

A flegmatikus személyiségtípus felfogásában, ítéletalkotásában, szóhasználatában is "kényelmes", vagyis tömör, velős, tárgyilagos. Emlékezete, figyelme hiányos, mert a legtöbb dolog hidegen hagyja. Sokszor a gondolataiba mélyed, és ráérősen pörgeti a kerekeket.

A flegmatikus személyiségtípus általában jó hallgatóság, néha maga a megtestesült lelki szemetesláda.  Kapcsolataiban legtöbbször nem ő a kezdeményező, és nem is ő szakítja meg a köteléket. Két kapcsolat között jól viseli a magányt, hisz sok barátja van, és kedvenc tevékenységeivel is végtelen időt tud elszöszmötölni. Amikor pedig új ismeretséget köt, könnyen alkalmazkodik a megváltozott helyzethez (mindaddig persze, amíg az nem lesz túl kényelmetlen számára).

Ez a személyiségtípus hűséges, de elkötelezettsége néha csupán felszínes. Előfordul, hogy a flegmatikust elsősorban a megszokás motiválja egy kapcsolatban. A problémákat békés egykedvűséggel kezeli: "Úgy még sosem volt, hogy ne lett volna valahogy." A feszültséget sokáig tűri, és mivel nem akar konfliktust, nem mondja ki nyíltan sem az igényeit, sem a problémáit. Amikor azonban "betelt a pohár", akkor vagy némán lelép, vagy "hirtelen felindulásból" elkövet valamit.

A flegmatikus személyiségtípus általában meg van elégedve a saját életével, nincsenek nagy vágyai. Akár egészen apró dolgoknak tud is örülni, bár ezt nehezen mutatja ki. Sokak szerint komoly nehézséget okoz, ha meg szeretnénk lepni valamivel. A családtagjai jól teszik, ha nagyon fülelnek: nála egy csendes "elmegy", vagy "nem is olyan rossz ez a pulcsi" jelentése: "ezt szeretném Karácsonyra".

Ami a könyvből kimaradt
Életképek

Autó

Szangvinikus - A feltűnő, sportos modelleket szereti, élénk színekkel, hangos zenével.

Kolerikus - Számára fontos a gyorsaság, a dinamizmus. Az autó legyen tekintélyt parancsoló.

Melankolikus - A megbízható, elegáns autók tetszenek neki, a klasszikus vonalvezetés, a szép kiegészítők.

Flegmatikus - Azt veszi meg, amelyikre rábeszélik. A lényeg, hogy kényelmes legyen és a tankoláson kívül ne kelljen hozzányúlni.

Bútorszerelés

Szangvinikus - Szól a haveroknak, és sörözés keretében megcsinálják...

Kolerikus - Szól a haveroknak. Ő sörözik, a haverok megcsinálják.

Melankolikus - Mindent ötször átszámol, megtervez. Ha valami nem jól alakul, vagy rájön, hogy a rajz nem méretarányos, akkor kétségbeesik.

Flegmatikus - Megvárja, míg valaki összerakja neki, egyébként hónapokig ki sem bontja a dobozt.

Életszemlélet

Szangvinikus - Hát, ma olyan jól laktam paprikás krumplival!

Kolerikus- Már megint igazam lett!

Melankolikus - Minek lehet itt örülni? Hetek óta semmi jó nem történt velem.

Flegmatikus - Igazából nem történt semmi érdekes.

Írásmód

Szangvinikus - Sokszor szabálytalan írás, mind a dőlésekben, mind a kötésmódokban. Egyéni betűformák.

Kolerikus - Gyors ritmusú, leegyszerűsített írás, sok szabálytalanság, térfoglalás, szögesedések

Melankolikus - Szabályírás, szellős, jól strukturált íráskép

Flegmatikus - Gyenge nyomaték, kisméretű betűk, leeső szóvégek

Nyaralás

Szangvinikus - Szenvedélyesen gyűjti az élményeket és a barátokat.

Kolerikus - Szenvedélyesen gyűjti a kilométereket, látnivalókat. Teljesítményorientált. Ha rossz az idő, akkor is hajtja magát és a csapatot.

Melankolikus - Precízen megtervezi a részleteket. Többszörösen bebiztosítja magát.

Flegmatikus - Jobb szeret otthon maradni. Ha mégis megy, lassan követi a többieket.

Öltözködés

Szangvinikus - Színes, rikító színek, lehet ízléstelen (Leginkább a férfiaknál.)

Kolerikus - Kihívó, parancsoló színek, erőteljes make-up. (Leginkább a nőknél. ?)

Melankolikus - Mindig elegáns. Minden egyes ruhadarab passzol mindenhez. Mintegy kétlábon járó protokollkönyv.

Flegmatikus - Mint tehénen a gatya. Sosem áll rajta rendesen a ruha. Szerencsére azonban nem érdekli.

Pénzkezelés

Szangvinikus - Gyakran kifolyik a kezéből a pénz. Időnként herdálja, máskor megszorul.

Kolerikus - Értéket akar a pénzéért. Hajlamos kockáztatásra.

Melankolikus - Beosztja. Folyamatosan követi a bevételeket és a kiadásokat. Nagyon jó takarékoskodó. Nem szívesen kockáztat.

Flegmatikus - Ritkábban költekezik, mert nem igénye a változatosság, Esetenként hajlamos a nagyvonalúságra, a könnyelműségre, máskor viszont a végletekig bizonytalan. Befektetésekben inkább a stabilitásra törekszik, kockázattűrése alacsony.

Politika

Szangvinikus - Szeret szerepelni, jól érzi magát a csapatban.

Kolerikus - Kiéli hatalomvágyát. Könnyen belelovalja magát az érzelmeibe, ilyenkor keményen lép fel az ellenkező nézeteket képviselőkkel szemben.

Melankolikus - Kritikusan szemlélődik, elemez, tudományos cikkeket ír.

Flegmatikus - A csendes többség.

Szórakozás

Szangvinikus - Mindig az élen

Kolerikus - Másnak is az legyen a jó, ami neki

Melankolikus - Tervezetten

Flegmatikus - Keres egy csendes zugot, ahol elüldögélhet, miközben fapofát vág

Társasjáték

Szangvinikus - Alapeleme a játék. Szívesen játszik, és közben is bohóckodik. A szabályokhoz nem ragaszkodik megrögzötten.

Kolerikus - Keményen játszik. Szereti megmutatni, hogy ki a legény a gáton és természetesen szeret nyerni. Ennek érdekében hajlamos a szabályokat a saját szája íze szerint értelmezni, esetleg menet közben változtatni. Képtelen higgadtan veszíteni.

Melankolikus - Erős igazságérzete nem tűri a csalást. Minden apró részlethez ragaszkodik. Nem szeret veszíteni, de ezt nem mások hibájának, hanem saját gyengeségének tekinti.

Flegmatikus - Nem izgatja fel magát a játékon. Úgy játszik, ahogy a többiek szeretnék. Kerüli a konfliktusokat.

Forrás: www.szemelyisegkalauz.hu


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!