Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

A SIKER KULCSA

A Családi.net cikksorozatából

Mindannyian szeretnénk sikeresek lenni, ugyanakkor lehetőleg kényelmesen, szabad időbeosztásban dolgozni.

Sajnos hazánkban az aktív dolgozók legnagyobb része nem engedheti meg magának azt a kényelmet, hogy otthonában dolgozhasson. A távmunka számtalan előnye közé tartozik, hogy "családbarát" munkavégzési forma, hiszen a határidőktől eltekintve a munkaidő legtöbb esetben nem kötött, s mivel otthon végezhető, az utazási időt is megtakaríthatjuk.

Mindamellett, hogy hazánkban még csekély a távmunkások és saját vállalkozást üzemeltetők száma, nem egyszer a leendő alkalmazottak is hibákat követnek el. Az Internet hozzáféréssel még nem rendelkező álláskeresők szinte semmilyen információval nem rendelkeznek az újfajta munkamódszerről, hiszen a televízió, a nyomtatott sajtó leginkább az ehhez kapcsolódó pályázatokról, statisztikákról ad tájékoztatást.

A kisebb publicitásnak köszönhetően a munkát keresők nem egyszer sétálnak be a hamis ajánlatokat kínáló hirdetők csapdájába.

- Első lépésként érdemes egy feketelistát megtekinteni, melyen a legismertebb hamis munkaajánlatok szerepelnek, így elkerülhető az első csalódás.

- Második lépésben fel kell ismerni, hogy ma már a távmunka nem azonos a korábban megismert bedolgozással, csak ritka esetben jelent fizikai munkát, az otthon végezhető munkák többsége szellemi munka.

- Harmadik lépésként el kell fogadni, hogy a távmunka témakörébe tartoznak a "házaló" munkakörök, pl. az üzletkötés.

- Negyedik lépésben fel kell ismernünk, hogy a távmunkák többsége, alkalmi feladat, nem pedig állandó jövedelemforrás. A munkák többségéért jutalékos rendszerben fizetnek, és általában kevesebbet, mint hagyományos munkavégzés esetén.

- Ötödik lépésben fel kell mérnünk, rendelkezünk-e a munkavégzéshez szükséges eszközökkel. Ezeket csupán a legritkább esetben biztosítja a munkaadó.

- Végül meg kell adni a tiszteletet a munkaadónak. A távmunka nem egy adomány, melyet bárki megkaphat, mivel kevesen alkalmazzák, minden feladatért meg kell küzdeni.


Bár sokan a távmunkát nem tartják egyenértékűnek a hagyományos munkavégzéssel, az otthon elvégzett feladatok nagyobb energiát igényelnek. Egy munkahelyen állandóan jelen van a felettes, aki folyamatos ellenőrzés alatt tartja alkalmazottait, így nincs lehetőség az "ellustulásra". Az otthon végzett munkák esetén önállóan, sokszor segítség nélkül kell elvégezni feladatainkat, mely nagyobb önállóságot, fegyelmet igényel.

Ahhoz, hogy egy kiszemelt távmunka ajánlatot megszerezzünk, nem csupán szaktudásra, és a megfelelő eszközökre van szükség. A jelentkezés során figyelembe kell venni, hogy a munkaadóhoz valószínűleg több száz, azonos képzettségű jelentkező anyaga érkezik meg. Ezek közül a nem túl formális (tegeződő, túl lényegre törő, túl rövid, vagy éppen kisregényszerű) jelentkezéseket azonnal kiszűrik. A jelentkezést a hagyományos munkavégzésnél alkalmazottak, és a munkaadó egyéni igénye szerint kell lebonyolítani.

Szerző: Sarka Kata


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!