Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

AZ OTTHONI VÁLLALKOZÁS

A Családi.net cikksorozatából

Sokan döntenek úgy, hogy saját vállalkozást indítanak, így biztosítva saját jövőjüket. Ennek azonban számtalan buktatója van, így érdemes előre tervezni.

Az amerikaiak nemes egyszerűséggel elnevezett "home business"-e, vagyis otthoni vállalkozása tökéletesen működik. A számtalan távmunka lehetőségnek köszönhetően igen kevés otthoni vállalkozás megy tönkre. Számukra a távmunka már nem egy nagyszerű, kivételes lehetőség, hanem egy természetes módszer, mely a mindennapok része. Hazánkban még az egyszerű távmunka is egyfajta csodának számít, kevés a lehetőség, s még kevesebb az olyan ajánlat, amely főállásként is megállja a helyét.

A lehetőség azonban adott az otthoni vállalkozás kiépítésére, hiszen hazánkban számtalan magasan képzett szakember létezik. A vállalkozás elindításához szükséges tőke ma már kölcsönök, pályázati támogatások segítségével is előteremthető, s megfelelő reklám mellett jó eséllyel hozhatunk létre egy sikeres vállalkozást.

Több idő, nagyobb siker


Sokan úgy vélik az otthon végzett munka nem igényel plusz időt, hiszen a feladatok helyben elvégezhetők, nincs szükség napi több órás utazásra. A valóság azonban azt mutatja, hogy az otthondolgozók, nem egyszer több időt fektetnek a munkába, mint azok, akik hagyományos munkarendben dolgoznak. Míg egy hagyományos munkásnak nyolc óra után lejár a munkaideje, egy otthoni vállalkozó ezt a luxust nem engedheti meg magának, hiszen többnyire egymagának kell elvégeznie a legtöbb feladatot, s munkája mellett a vállalkozás ügyeit is intéznie kell.

Az idő átszervezése

A hagyományos munkarend mellett, nem nehéz plusz bevételt hozó másodállást vállalni. Az otthoni vállalkozás azonban teljes figyelmet követel. Míg hagyományos munkarendben számíthatunk a kollégák segítségére, az egyszemélyes vállalkozásban csak magunkra számíthatunk. Kezdetekben pedig csekély rá az esély, hogy az üzlet forgalma megengedi az alkalmazottak foglalkoztatását. Tehát az extra idő, amit munkára kell fordítani, általában a szabadidő rovására megy.

Eleinte a siker érdekében sok szabadidőt fel kell áldozni, a későbbiekben, ha az otthoni vállalkozás rendszere kialakul, az időbeosztás is könnyebbé válik. A kezdetek kezdetén érdemes
listát készíteni az alábbiakról:


- Naponta mennyi időt vesz igénybe a feladatok ellátása, az üzleti ügyek elintézése?
- Milyen reklám segíthet egy induló otthoni vállalkozás felfuttatásában?
- Milyen egyéb teendőket kell elvégezni?


1. Naponta mennyi időt vesz igénybe a feladatok ellátása, az üzleti ügyek elintézése?


Függetlenül attól, milyen profilú vállalkozásról van szó, a feladatok három részre oszthatók. Először is foglalkozni kell a vállalkozás fejlesztésével, reklámozásával. Másodszor el kell végezni a feladatokat, teljesíteni kell az üzletfelek megrendeléseit. Harmadszor pedig intézni kell a hivatalos ügyeket (könyvelés, számlázás, stb.). Ennek mindegyike időt vesz igénybe, ezért érdemes napirendet készíteni, tételes pontossággal, ez segíthet az időbeosztásban.

2. Milyen reklám segíthet egy induló otthoni vállalkozás felfuttatásában?

Az otthoni vállalkozásnak még nagyobb szüksége van a reklámra, mint a hagyományos vállalkozásoknak. Míg egy hagyományos bolt, vagy szolgáltató cég rendelkezik üzlethelyiséggel, amit előbb-utóbb felfedeznek a leendő ügyfelek, addig az otthoni vállalkozás sikere legnagyobb részben a reklámon múlik. Érdemes mindig olyan médiában hirdetni, amely kifejezetten a célközönségnek szól.

3. Milyen egyéb teendőket kell elvégezni?


Az időbeosztáshoz nem csak a vállalkozással kapcsolatos intézendőket, de az otthoni és egyéb feladatokat is figyelembe kell venni. Kezdetben nehéz lehet elválasztani az otthont és a munkahelyet, hiszen fizikailag a kettő ugyanaz. Ehhez hasonlóan az elvégzendő otthoni ésmunkahelyi feladatok között is meg kell húzni a határvonalat. A vállalkozás profiljától függően olykor az otthoni teendőket munka közben is el lehet végezni, sokszor azonban külön kell választani a kettőt.

Az otthoni vállalkozás elindítása olykor nehézségekbe ütközhet. Kezdetekben nem csak anyagi, de egyéb nehézségek is előfordulhatnak, a jó időbeosztás és a megfelelő taktika azonban segíthet rövid idő alatt stabillá tenni egy vállalkozást.

Szerző: Sarka Kata


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!