Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

CSŐBEHÚZOTT TÁVMUNKÁSOK

A Családi.net cikksorozatából

Az Internet olcsósága és hatékonysága miatt egyre több szélhámos ajánlattal találkozhatunk.

A hagyományos munkaajánlatok után már a távmunka területén is elárasztották a hirdető oldalakat az irreális fizetést kínáló munkaajánlatok. Még a legnépszerűbb portálok sem képesek az összes hamis ajánlatot kiszűrni, hiszen a "munkaadók" nem egyszer a valóban végzendő munkától eltérően fogalmaznak, vagy átfogóan "adminisztrációs" munkát kínálnak. Mivel a több tízezer ajánlat ellenőrzése szinte lehetetlen, a munkakeresők feladata, hogy megkülönböztessék a valós ajánlatokat az álhirdetésektől.

Nemrégen, próbaként jelentkeztem egy ajánlatra. A hirdetés megfogalmazása egyértelmű és korrekt volt. A szövegezés szerint a leendő távmunkásnak adminisztrációs feladatokat kell ellátnia, a bérezés teljesítményarányos, tehát kötetlen munkaidőben, egyedi tempóban végezhető el a feladat. Az önéletrajz és rövid kísérőlevél elküldése után rövid idővel megérkezett a válasz. Ez már önmagában meglepő volt, hiszen a távmunkák népszerűsége és ritkasága folytán egy-egy ajánlatra minden bizonnyal több száz jelentkező akad, s a közöttük történő választás (elméletben) egy hosszabb folyamat.

A válasz ennek ellenére egy nap után megérkezett. A levélhez csatolt hatalmas állomány már utalt a várható tartalomra. Röpke 5-6 oldalas, semmit mondó, mások milliomossá válását taglaló iromány hamar meggyőzött arról, hogy ismét egy irreális ajánlattal állok szemben. Az "adminisztrációs munka" jelentése a következő volt; néhány száz forintért meg kell vásárolnom ún. riportokat, s ezeket mások számára ugyanilyen összegért szintén adminisztrációs munka címszó alatt tovább értékesíteni. Arra a kérdésemre már sajnos nem kaptam választ, hogy hasonló, értéktelen cselekedeteket miért is nevezhetünk munkának.

Hasonló válaszok érkeztek az "Otthoni munka, napi 1-2 óra", "Uniós fizetés" és hasonló hirdetésekre küldött jelentkezéseimre. Az ajánlattevők jelentős része pénzért kínál munkát, mely (munkaközvetítőket kivéve) nem csupán etikátlan, de szabálytalan is. Néhány kivétel ugyan akad, egyszeri díj ellenében valós (!) munkát adnak, s az egyszeri díjat sem szükséges előre fizetni, később is törleszthető az első kifizetés összegéből. A szélhámos ajánlatok első ismérve, hogy a munka csupán valamilyen mértékű összeg kifizetése után kezdhető meg. A hasonló ajánlatokra válaszolni sem érdemes.

Az európai szintű jövedelmet ígérő munkaajánlatok általában hálózatépítő rendszert takarnak. Bár ennek is léteznek hivatalos formái mégis a legtöbb ajánlat - tisztelet a kivételnek - leginkább a piramisjátékra emlékeztet, s kizárólag veszteséggel jár. A felesleges idegeskedés, és értelmetlen pénzkiadás elkerülése érdekében soha ne fizessünk előre egy-egy munkáért. Hasonló szolgáltatásért kizárólag a megfelelő közvetítői engedéllyel rendelkező vállalkozások kérhetnek anyagi ellenszolgáltatást (fejvadász cégek, munkaközvetítők).

Szerző: Sarka Kata


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!