Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

HOGYAN VÁLASSZUNK TÁVMUNKÁT?

A Családi.net cikksorozatából

Nehéz a hazai távmunkások sorsa. A legtöbb ajánlat hamis, vagy csak időszakos, s a nagy követelmények ellenére még a minimálbért sem éri el a fizetés.

Hogy miért éri meg távmunkásnak lenni? Talán a nagyobb szabadság, a munkaidő önálló beosztása, a kényelem, az utazási idő megtakarítása alkotják a távmunka varázsát. Annak, aki nem tartozik a szerencsésebb alkalmazottak körébe, nem kap állandó fizetést, csak ritka esetben éri meg otthonról dolgozni.

Természetesen a Gyesen lévő kismamák, a nyugdíjasok számára kiegészítő fizetésként nagyszerű lehetőség, hiszen szabad időbeosztással végezhetik el kiegészítő munkájukat. Főállásban azonban egyenlőre- nem kifizetődő távmunkásként dolgozni.

Ma úgy képzelnénk el egy távmunkást, mint otthoni, virágokkal, irattartó mappákkal berendezett irodájában kényelmesen üldögélő titkárt, vagy titkárnőt. Sajnos ez egyenlőre nem más, mint egy amerikai álom, de a pályázatoknak, a médiában megjelentetett számtalan kutatásnak köszönhetően remélhetőleg nálunk is növekszik majd a távmunkások száma.

A munka kiválasztása

Az első, alapvető lépés a munkaajánlatok felkutatása. Léteznek módszerek, mellyel nem érdemes nekifogni a távmunka ajánlatok keresésének. Az általános hirdető portálok, melyeken szinte ellenőrzés nélkül bármilyen hirdetés megjelenhet, nem jelentenek nagy lehetőséget. A valós távmunkát kínáló munkaadók általában fizetett hirdetés formájában keresnek munkaerőt, vagy közvetítő cégek, esetleg speciálisan ezt a célt szolgáló portálok segítségével találják meg alkalmazottaikat. Legelőször meg kell találnunk azokat a portálokat, újságokat, közvetítőket, melyek megbízható forrásnak bizonyulnak. Ehhez a következő pontokat érdemes figyelembe venni.

Munkaközvetítő esetén:

- Mielőtt kifizetnénk a közvetítési díjat, győződjünk meg a cég létezéséről, s arról, rendelkeznek-e a tevékenység folytatásához szükséges engedélyekkel. Ez a dokumentum általában a közvetítő irodák falán is látható. Ha nem, mindenképpen kérjünk tájékoztatást.

- Az iroda rendelkezzen nyitvatartási idővel, amikor személyesen is elmondhatjuk kéréseinket, kérdéseinket. Legalább három elérhetőséget kérjünk: cím, telefonszám, s a kontakt személy neve


Hirdetési portál esetén:

- Amennyiben a portál nem kizárólag távmunka ajánlatokat közvetít, figyeljük meg a hirdetési feltételeket.

- Szükség esetén kérjünk segítséget a portál üzemeltetőjétől, de mindenképpen derítsük ki, hogy a feladott álláshirdetéseket ellenőrzik-e megjelentetés előtt. Ne válaszoljunk olyan hirdetésre, amelyben kizárólag postafiók cím van megadva.


A jelentkezés feltételei:

A legtöbb mai távmunka (adatrögzítés, szerkesztés, stb.) nem igényel különösebb szakképzettséget, egy a számítógépet gyakran használó munkakereső könnyedén elvégzi a feladatokat. Az önéletrajzban érdemes részletesen kitérni az adott feladattal kapcsolatos képesítésünkre, ennek hiányában a tapasztalatokra. Akár egy próbamunka elvégzésére is felajánlhatjuk szabad kapacitásunkat. A kísérőlevélben is érdemes röviden (egy-két mondatban) megemlíteni az állásajánlathoz kapcsolódó ismereteinket.

A fizetési igényről:

Távmunkák esetén is szükséges lehet megjelölni a fizetési igényt. Mivel nagyban különbözik a hagyományos munkától, a bérezés is másként alakul. Amennyiben a fizetési igény megjelölésével lehet jelentkezni egy adott pozícióra, ne a hagyományos módszer esetén megszokott összeget jelöljük meg. Érdemes egy alsó határt szabni, vagy finoman megkerülni a kérdést. A legjobb, ha a bérezés megbeszélése már személyesen zajlik, így elkerülhető, hogy a munkaadó kizárólag a fizetési igény miatt mást válasszon.

Szerző: Sarka Kata


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!