Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

TÁVMUNKA A RÁSZORULÓKNAK

A Családi.net cikksorozatából

Külföldön egyre több helyen válik természetessé a munkahelytől távol történő munkavégzés.

Hazánkban azonban, egyelőre még az arra igazán rászorulóknak sem tudják biztosítani a munkalehetőséget. A fogyatékkal élők, legyen akár látássérültek, vagy mozgáskorlátozottak, sajnos kevés munkavállalási lehetőséggel rendelkeznek. Számukra "megfelelőbb" munkahelyet kell biztosítani, a munkáltatók azonban a jelentkezők nagy számát kihasználva inkább olyan munkaerőt választanak, amely nem jár plusz kiadással.

Hazánkban ugyan több olyan szervezet is létezik, melyek a hátrányos helyzetű munkavállalókat segítik, ez a lehetőség is kevésnek bizonyult. Sokan nem rendelkeznek a megfelelő képesítéssel, vagy egyszerűen nem tudják megteremteni a távmunka elvégzéséhez szükséges technikai feltételeket. Ráadásul a hasonló szervezetek oldalain megjelent távmunka ajánlatok nem kizárólag mozgáskorlátozottaknak, vagy más, fogyatékkal élőknek szólnak, ezekkel a hirdetésekkel más portálon is találkozhatunk, mely számukra további hátrányt jelent.

A gyengén látók helyzetét nem csupán a közlekedésbeli nehézségek, de a szellemi munkák elvégzéséhez szükséges további eszközök beszerzése is nehezíti. A felolvasóprogramok beszerzése, melyek nélkül többségük csak nehezen boldogulna, szintén az ő feladatuk. Sajnos a munkáltatók többsége a rengeteg támogatás ellenére is inkább olyan embereket foglalkoztat, akik nem igényelnek különösebb odafigyelést.

Hazánkban a kismamák is nehéz helyzetben vannak. Nem csupán a GYES-ről való visszatérés, az újra munkába állás okoz problémát. Sokan nem tehetik meg, hogy gyermekükkel otthon maradjanak, amíg elérik az óvodás- vagy iskolás kort. Gyermekük nevelését kénytelenek a nagyszülőkre bízni, s amennyiben az ő segítségüket sem tudják igénybe venni, marad a bölcsőde.
Külföldön erre már több helyen is találtak megoldást. Svédországban, ahol a távmunka legalább olyan természetes, mint a hagyományos munkavégzési forma, a nők ugyan nem kapnak néhány hónapnál több "fizetett szülési szabadságot", de lehetőségük nyílik arra, hogy távmunkában dolgozzanak. A munkáltatók többsége erre az időszakra időzíti az alkalmazott édesanya továbbképzését, amennyiben a letelt idő után ismét be szeretne járni munkahelyére. Ha azonban továbbra is otthon szeretne lenni gyermekével, biztosítja a távmunka végzéshez szükséges feltételeket.

Szerző: Sarka Kata


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!