Főoldal Cikkek Könyvek Ajánlataim Kapcsolat

TÁVMUNKA ÉS STRESSZ

A Családi.net cikksorozatából

Bár a felettesek távol vannak, otthon, nyugodt környezetben dolgozhatnak a távmunkások, a stressz őket sem kíméli.

Mivel hazánkban a legtöbb távmunkás alacsony bérért dolgozik, az önfenntartás érdekében kénytelen lehet több munkát elvállalni. Az alacsonyabb fizetések ellenére - bár a közhitben a távmunka sokszor nem egyenértékű a hagyományos munkavégzéssel- az elvárások nem kisebbek, mint hagyományos munkavégzés esetén. A határidőket tartani kell, s a látszólagos kényelem ellenére keményen meg kell dolgozni a bevételért. Mivel a munkaadók többsége a munkavállalás feltételeként elvárja, hogy a távmunkás rendelkezzen a szükséges technikai eszközökkel (telefon, számítógép, Internet, stb.) az egyszeri befektetést követően az állandó kiadásokkal is számolni kell.

Amellett, hogy otthon végzett munka esetén össze kell hangolni a magánéletet a munkával, amely önmagában is elég fejfáját okoz (főként a nagycsaládosoknak), a munka minőségére, a határidők betartására, az állandó elérhetőségre is ügyelni kell. Amennyiben a távmunkás több munkaadónak is dolgozik, a napi teendők, a család-munka összehangolása mellett jobban kell ügyelnie a többféle munka összehangolására is. Előfordulhat, hogy a munkák elvégzésének határideje ugyanarra az időpontra esik, így időnként a szokásos tennivalók mellett plusz teher hárul a munkavállalóra.

A váratlan feladatok, a nagy elvárások, és a család forgatagában fennáll a stressz veszélye, emellett nem egyszer a családtagok, rokonok sem értékelik kellőképpen az elvégzett munkát. A ház a feje tetején áll, ebédelni már nincs idő, még az egyik feladatnak sincs vége, de már ideje lenne hozzálátni a következőhöz, s idő közben a gyerekekkel is tanulni kell. Az állandó túlterhelt életmód stresszt okoz, amely gyengíti az immunrendszert, és számtalan problémához vezethet. Elsőként depresszió, vagy éppen ellentéte; türelmetlenség és agresszivitás jelentkezik. Ezt követi a gyomorégés, az álmatlanság, az emésztési problémák.

Bármennyire is szeretnénk, az ember nem egy gépezet, amely képes egyidejűleg több feladatot ugyanolyan minőségben elvégezni. A rengeteg munka, a rendszertelen életvitel előbb-utóbb a munka vagy a magánélet rovására megy. Az egész napos stressz és rohanás a munka minőségét is rontja.

Tippek a stressz elkerüléséhez:

- Készítsünk napirendet! Ha kell, vessük papírra a másnapi teendőket, osszuk be mikor milyen feladatot végzünk el. Soha ne vágjunk bele nagytakarításba a munka határidejének lejárta előtt!

- Egyszerre csak egy dologgal foglalkozzunk! Vannak könnyebben összekombinálható feladatok (amíg sül a sütemény marad idő egy kisebb takarításra), de soha ne menjen egyik feladat a másik rovására.

- Tartsunk szünetet! Bármennyi munkánk van is, óránként legalább 5 percet hagyjunk meg magunknak, töltsük levegőzéssel, vagy testmozgással. Ettől javul a szervezet oxigénellátása, könnyebb lesz a feladatra koncentrálni.

- Minden nap hagyjunk elegendő időt a pihenésre. A kifáradt szervezet képtelen a koncentrálásra, az agy pedig nem képes a precíz munkavégzésre.

- Minden nap töltsünk elég időt barátainkkal vagy családunkkal, esténként szakítsunk időt a közös vacsorára, tévézésre, vagy beszélgetésre.

- Ne felejtsük el a testmozgást! A távmunkások legnagyobb része ülőmunkát végez, amely rontja a vérkeringést, hátfájást is okozhat. A napi legalább negyed-fél óra testmozgás segít a stressz levezetésében, feltölt friss oxigénnel, és karban tartja szervezetünket.

Szerző: Sarka Kata


Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!